Inzet voor het herstel van mariene ecosystemen
Voor de natuur

Voor de natuur

Inzet voor het herstel van mariene ecosystemen

Sinds 2010 zet Eau Thermale Avène zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de problematiek rond het behoud van de oceanen. In 2013 werd de eerste stap gezet: er werden nieuwe formules voor zonnebrandproducten ontwikkeld om hun impact op het mariene milieu te verminderen. In 2016 werd een tweede stap gezet: we gingen samenwerken met PUR Projet, een bedrijf dat gespecialiseerd is in klimaatactie, opgericht door Tristan Lecomte, oprichter van Alter Eco. Samen lanceren we het PUR-koraalprogramma, een project om het mariene ecosysteem te herstellen door gebruik te maken van het koraal in Pejarakan, noordwest Bali.

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_05 1202x676 Project PUR 

Vaststelling: duizend jaar oude koralen in gevaar

Dichters spreken van de vloeibare vlakte, het rijk der golven of het bittere tij... Wetenschappers spreken liever van de wereldoceaan. Of zelfs gewoon de Oceaan, met de hoofdletter die het verdient. Het gebied, waarvan wij gewoonlijk enkel de kustlijn kennen, beslaat twee derde van onze planeet en vertegenwoordigt, op een gemiddelde diepte van 4.000 meter, 99% van de bewoonbare ruimte van de planeet.

Het is dan ook de logische thuisbasis van het meeste leven dat er ontspruit en regelt ook het essentiële evenwicht van ons klimaat. Maar deze long van de wereld staat nu op het punt te stikken (opwarming, vervuiling, overexploitatie van hulpbronnen, enz.) De eerste slachtoffers zijn natuurlijk de soorten die er leven, waaronder de koralen. Koralen komen in alle wereldzeeën en op alle dieptes voor (tot zeven kilometer onder de oppervlakte), en zijn essentieel voor talloze eencellige planten, bacteriën en vissen. Het zijn buitengewone organismen die, wanneer ze onbeschadigd blijven, een recordlevensduur hebben. Van sommige riffen wordt gedacht dat ze al duizenden jaren bestaan. Maar in de huidige staat wordt driekwart ervan bedreigd door menselijke activiteiten. Naar schatting is in drie decennia bijna 30% van de bossen verdwenen, tegen een tempo van 1% per jaar. 

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_04 577x577 Project PUR

 

Plaatselijk ingrijpen: PUR Corail

Geconfronteerd met deze situatie bundelde Eau Thermale Avène de krachten met PUR Projet en zijn teams om een project op te starten voor het herstel van de tropische koralen, te beginnen met de koraaldriehoek in Indonesië. In het noordwesten van Bali, in Pejarakan, krijgt het PUR-koraalproject vorm, ondersteund door het werk van het plaatselijke gemeenschapsteam Pokmasta, en in goede banen geleid door de PUR-projectteams. Enkele jaren geleden waren deze paradijselijke zeebodems ei zo na dood ten gevolge van temperatuurstijgingen, cyanide- of dynamietvisserij, en het verwoestende El Niño-klimaatfenomeen. Om het gebied opnieuw aan te dikken met koraalrif en biodiversiteit, bouwden de teams een kunstmatig rif.

Ontdek de ervaring van Emilia d'Avack, deskundige op het gebied van mariene ecosystemen bij PUR Projet en coördinator van PUR Corail.

 

 

Verbreden van de aanpak: een noodzaak

Al snel na de start van het project werd duidelijk dat een meer globale aanpak nodig was. Om het milieu weer op een duurzame manier tot leven te brengen, moest ook worden opgetreden tegen bodemerosie als gevolg van ontbossing en tegen de plasticvervuiling. Hiervoor werd het gemeenschapsproject uitgebreid met de aanplant van mangroves en verbeterde milieupraktijken van de plaatselijke bevolking.

Lees het interview met Patricia Aublet, medeoprichtster van PUR Projet. Zij vertelt over de geschiedenis van dit gemeenschapsproject en de noodzaak van een holistische aanpak

AV_pejarakan_bali_copyrigthpurprojet_01 577x577 Project PUR 

Bestrijding van bodemerosie en plasticvervuiling

Leden van de plaatselijke gemeenschap werken aan de herbeplanting van mangroves om erosie tegen te gaan en de stijgende zeespiegel te stuiten. De mangrove is een ecosysteem dat bestaat uit houtachtige soorten, zoals mangrovebomen, die in de getijdenzone kunnen gedijen. Mangrovebossen stabiliseren de kustlijn en beschermen het milieu, vooral na een orkaan of tropische storm. Parallel met het project voor de heropbouw van de riffen en de aanplanting van mangroves, en na lange tijd een zware tol voor het milieu te hebben betekend, wordt nu plastic afval ingezameld en binnenkort gerecycleerd. De bewoners krijgen sorteerbakken en er worden sensibiliseringsacties op touw gezet om het sorteren te promoten en het belang van afvalbeheer in de verf te zetten.

AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_13 1202x676 Project PUR
AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_Biodiversity_03 577x577 Project PUR 

Resultaten en doelstellingen

2O16-2O18
- 42 structuren geïnstalleerd
- 4.700 koralen herplant
- 16 verschillende koraalsoorten

Doelstellingen 2O19-2O21
- Meer dan 10.300 koralen getransplanteerd
- 6.000 mangrovebomen
- 81 ton plastic ingezameld en gerecycleerd

Terug naar boven