De levenskwaliteit van de patiënt

Juveniele acne is net zo vervelend als zijn "volwassen" variant.

Diverse studies naar de levenskwaliteit van patiënten met acne hebben aangetoond dat juveniele acne net zo'n impact heeft op het leven van de patiënt als de "volwassen" variant.
Het gaat hier om een echte last die de patiënt niet makkelijk van zich af kan zetten, net omdat acne een enorme impact heeft op het zelfbeeld van de patiënt op belangrijke momenten in zijn of haar leven (adolescentie, jonge vrouwen). En omdat acne nu eenmaal vaak in het gelaat voorkomt, heeft het ook een invloed op de relaties met anderen.

Acne bij volwassenen

Deze aandoening kan op de meest onverwachte momenten de kop opsteken.

Acne bij volwassenen komt vaak op de meest ongelegen momenten voor. Het dagelijks leven wordt er danig door verstoord en de patiënt kan de aandoening daardoor moeilijk plaatsen. Laattijdige acne bij volwassenen houdt niet per definitie verband met juveniele acne.
Een bittere verrassing voor 41% van de vrouwen die pas op volwassen leeftijd voor het eerst met deze aandoening worden geconfronteerd. En toch lijkt men op deze leeftijd, tegen alle verwachtingen in, minder geneigd om daadwerkelijk een behandeling op te starten. Slechts 22% van de volwassen vrouwen met acne volgt een aangepaste behandeling. Enerzijds omdat de aandoening het dagelijks leven in sommige gevallen slechts in beperkte mate lijkt te verstoren (en dan vooral omdat de vrouwen in kwestie lichtere vormen van acne vrij goed kunnen camoufleren met dekkende make-up). En anderzijds omdat er bij deze patiënten met laattijdige acne ook heel wat vrouwen zijn die al vaak ontgoocheld werden door acnebehandelingen. Vrouwen die tijdens hun adolescentie gezwicht zijn voor het advies van hun dermatoloog en 15 of 20 jaar later niet meer van plan zijn om dat opnieuw te doen. Die beslissing blijkt bovendien vaak terecht, omdat bepaalde lokale producten net als vroeger erg agressief zijn voor de huid, maar bij volwassen vrouwen minder doeltreffend werken.

Verlegen, ten einde raad of gelaten

voor alle patiënten met acne, jong en oud, geldt slechts één basisregel: preventie.

Alle dermatologen zijn het erover eens dat preventie het beste antwoord is op de last die acne met zich meebrengt. De psychologische begeleiding mag zich niet beperken tot het aanvaarden van puistjes, maar moet focussen op het beperken van de impact van deze aandoening op het dagelijks leven. Hetzelfde geldt voor de littekens die puistjes kunnen achterlaten. De behandelingen zijn relatief duur (enkele duizenden euro's) en het resultaat is vaak wisselend. De beste oplossing ligt dus in uw handen:

Grijp snel in.

Dit is bepalend voor het eindresultaat en toch gebeurt het maar zelden.
Hoe later de eerste puistjes met een aangepaste behandeling en dermocosmetische producten verzorgd worden, hoe groter het risico op verdere evolutie van acne (en dus ook van acnelittekens).

Vermijd blootstelling aan de zon.

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Als gevolg van blootstelling aan de zon kunnen littekens immers bruin verkleuren en langer zichtbaar blijven.

Gebruik medische make-up.

En let erop dat het niet-comedogene make-up is , die speciaal werd ontwikkeld om letsels en onzuiverheden te camoufleren zonder de situatie nog te verergeren.

Praat erover met je arts.

Acne is zeker geen banale aandoening waarover je niet mag klagen. Beperkt acne je in je dagelijks leven? Praat er dan over met je arts of apotheker.

Bron:
  • N. Feton-Danou - Impact psychologique de l'acné - Quoi de neuf dans l’acné ?
    Annales de dermatologie (2010) 137, supplément 2, S62-S65
Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.