• 1/1
02/06/2014 - Dossiers

Focus op flushes

Focus op flushes

Als kind kregen we allemaal wel eens vuurrode wangen als we betrapt werden op een leugentje, een eerste liefde of een goed bewaard geheim... Maar ook bij volwassenen blijft het “flush” mechanisme, waarbij we plots rood worden, actief en kan het soms zelfs te sterk geactiveerd worden.


Een natuurlijk fenomeen…

Een “flush” vertaalt zich in het plots rood worden van de wangen en is een volkomen natuurlijk verschijnsel dat uitgelokt wordt door adrenaline. Van dit “urgentiehormoon” is geweten dat het onze overlevingskansen moet optimaliseren door ons lichaam voor te bereiden op een noodsituatie van vechten of vluchten: de zintuigen staan op scherp, het bloed stroomt snel door de spieren... en soms ook naar het gelaat! Het gaat hier trouwens om een erg onrechtvaardig fenomeen, omdat rood worden niet altijd evenredig is met de intensiteit van de situatie. Bij gelijke emoties worden sommigen heel snel rood en anderen nooit: rood worden gebeurt dus volstrekt buiten onze wil om. Mensen die heel snel rood worden, reageren eigenlijk zeer gevoelig op de adrenaline die bij een woede-uitbarsting, verlegenheid of tijdens een plotse lichamelijke inspanning vrijkomt. Het is een kwestie van biologische aanleg.


… dat ontregeld kan raken

Voor sommigen is het alsof het lichaam bij de minste gelegenheid op hol slaat: hun gelaat wordt plots vuurrood wanneer iemand naar hen lacht, wanneer ze iets bestellen op restaurant of wanneer ze in een openbare ruimte de telefoon moeten aannemen, wanneer ze geconfronteerd worden met emotionele stress of wanneer ze een fysieke inspanning doen. In zeldzame gevallen kan dit fenomeen zelfs tot een echte handicap of sociale fobie uitgroeien, die « ereuthofobie » of bloosangst werd gedoopt. In dat geval gaat het gelaat net nóg feller verhitten wanneer iemand bang is om rood te worden of probeert de roodheid onder controle te houden.
Naast deze extreme gevallen, wijzen flushes eigenlijk gewoon op een uitgesproken vasculaire reactiviteit… die rosacea in de hand kan werken. Roodheid in het gelaat is namelijk het eerste klinische stadium van deze chronische en progressieve aandoening die 2 à 3% van de bevolking (in Frankrijk 1 miljoen inwoners) treft5. Roodheid is dus niet enkel een symptoom, maar zou mensen ook moeten aanzetten om actie te ondernemen om te vermijden dat deze vasculaire reactie permanent wordt.

Verstuur mail

Elke huid heeft erg uiteenlopende behoeften,
vind het Eau Thermale Avène verzorgingsritueel dat het best bij jou past.

Start
  • De producten die wij aanraden om jouw huidproblemen te verhelpen
  • Toegang tot je favoriete producten en reviews
  • Registratie van je aankopen om je trouw te kunnen belonen
Schrijf je nu in

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.