Schriftjes van onze experts

Droge huid

Droge huid

Bepaalde klimatologische of mechanische omstandigheden, overgevoeligheid voor bepaalde producten… zijn factoren die mede verantwoordelijk zijn voor het uitdrogen van de huid.

Ongeacht uw huidtype zijn er factoren die een overdreven gevoeligheid van de huid kunnen uitlokken of bevorderen : uw huid reageert fel, daar waar u het liever niet zou zien...

The brand Eau thermale Avène

Wat is een droge huid ?

Het is een beetje een kwestie van gradaties.
Men kan een gezonde huid hebben die toch van nature droog is.

Het woord xerose duidt ook op een gewone droge huid .
Bepaalde mensen hebben een huid die van nature droger is. Dat wordt met de leeftijd nog duidelijker. Droge winterkou, maar ook de wind en de zon kunnen een uitdrogend effect hebben. Daarnaast is ook het schadelijk effect van bepaalde hygiëneproducten met te agressieve en irriterende tensioactieve stoffen bekend.
Een abnormaal droge huid met een verdikte epidermis, schilfers en grotere schubben is beter bekend onder de naam ichtyosis.
Bij eczeem, met name bij atopische dermatitis, is de huid bleek en droog.
In zeldzame gevallen kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (vitamines, magnesium of vetzuren) een droge huid verergeren.
Ten slotte zijn er veel huidziekten die een uitdrogende behandeling vereisen (bijvoorbeeld: acne).

Het advies van uw arts
Een droge huid moet zorgvuldig onderzocht worden. Allereerst moeten zeldzame gevallen van ichtyosis uitgesloten worden en moet atopische dermatitis in een vroeg stadium behandeld worden.
Een geïsoleerd huidprobleem kan worden gecorrigeerd door agressieve hygiëneproducten te mijden en een hydraterende crème te gebruiken.
Indien dit niet het geval is, zal uw dermatoloog een speciale behandeling en speciale hydraterende maatregelen aanraden.

 
Hydraterende crèmes
Niet alle hydraterende crèmes werken op dezelfde manier. Wat de werkzame stoffen betreft, onderscheidt men drie hydratatiemethoden :

De occlusieve methode met doorgaans erg vette producten, bijvoorbeeld op basis van vaseline, die een occlusieve film vormen over het epidermisoppervlak en het op die manier mogelijk maken vocht vast te houden in de hoornlaag.
De emolliërende methode met formules op basis van glycerine, ureum of melkzuur, die de huid van natuurlijke hydraterende bestanddelen voorzien.
De fysiologische methode met formules die vetzuren, sterolen en ceramiden bevatten die de huid voorzien van vetten die lijken op die van de oppervlakkige epidermislaag om eventuele tekorten aan te vullen.


De onderzoekers die deze producten ontwikkelen, combineren meestal verschillende werkzame stoffen om het werkingsmechanisme te optimaliseren.
Uw dermatoloog zal u helpen bij de keuze van het product of gamma dat het meest geschikt is voor uw probleem.
Vergeet in ieder geval niet dat al deze producten regelmatig moeten worden gebruikt : hydraterende verzorgingsproducten moeten dagelijks aangebracht worden om doeltreffend te blijven werken.

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.