Verzorging voor de droge huid, eczeem

Verzorging voor de droge huid, eczeem

Eczeem op het gelaat betekent ongemak en jeuk in het gelaat, die ondraaglijk kunnen worden. Ontdek specifieke verzorgingsproducten om de problemen van de atopische gezichtshuid aan te pakken.

4 Resultaten "Verzorging voor de droge huid, eczeem"

ONTDEK OOK

Hoe weet u of u eczeem hebt?

Eczeem op het gelaat wordt gekenmerkt door ontsteking van de huid, herkenbaar aan rode, zeer droge plaques met blaasjes op de neusvleugels, oren, wangen, oogleden en hals. Deze huidletsels veroorzaken hevige jeuk, bekend als pruritus.  

Deze huidaandoening komt voor op een zeer droge en beschadigde huid, door een opflakkering van eczeem. Met andere woorden: door periodes van verergering van de symptomen en meer zin om te krabben, afgewisseld met periodes van remissie. In het algemeen is dit type huid, bekend als de atopische huid, extreem reactief op cosmetica.

Oorzaken van eczeem op het gelaat

Eczeem op het gelaat is een chronische huidziekte, een huidaandoening, die het immuunsysteem aantast alsook de huidcellen die als barrière voor allergenen fungeren. We onderscheiden twee soorten eczeem: contacteczeem en atopisch of constitutioneel eczeem.

Contacteczeem

Contacteczeem wordt veroorzaakt door een overgevoelige reactie van de huid op een allergeen, zelfs als er geen genetische aanleg is. Deze reactie verloopt in twee fasen:

 1. Een eerste blootstelling aan het allergene product.
 2. Bij een tweede contact kan de huid de stof herkennen en het immuunsysteem overprikkelen, waardoor binnen een paar uur een plaatselijke ontstekingsreactie optreedt.

De lijst van mogelijke allergenen is uitgebreid:

 • Chemische stoffen (verf, lijm, kleurstof, pesticiden, detergenten, wasmiddel)
 • Make-up en irriterende cosmetische producten (parfum, shampoo, nagellak, enz.)
 • Pollen
 • Metalen (nikkel, chroom...) en rubber
 • Geneesmiddelen (antihistaminica, antibiotica, anesthetica, enz.)

Atopisch eczeem

Constitutioneel eczeem, ook bekend als atopische dermatitis, is de meest voorkomende vorm en niet altijd gemakkelijk te behandelen. Het treft kinderen en zuigelingen vanaf de eerste levensmaanden en houdt enigszins aan tot in de tienertijd en de volwassenheid.

Meestal is de oorsprong van atopisch eczeem genetisch bepaald. Stress en bepaalde omgevingsfactoren kunnen ook belangrijke factoren zijn bij een eczeemaanval van de opperhuid bij mensen die er aanleg voor hebben.

Immunologische afwijkingen en huidafwijkingen worden van generatie op generatie doorgegeven of ontstaan als gevolg van omgevingsstress. De allergene moleculen kunnen dan gemakkelijk de opperhuid binnendringen en heftige reacties uitlokken van het afweersysteem van de huid, zoals de typische ontstekingen bij eczeem.

Is eczeem besmettelijk?

Omdat eczeem op het gelaat geen besmettelijke huidziekte is, is deze huidaandoening niet overdraagbaar.

Hoe behandelt u eczeem op het gelaat?

Mensen met eczeem op het gelaat moeten zich eerst laten behandelen door een gezondheidsdeskundige, bij voorkeur een dermatoloog. De arts zal eerst proberen de oorzaak te achterhalen, het mogelijke allergeen dat verantwoordelijk is in het geval van contacteczeem. Een allergoloog zal dan worden ingeschakeld om huidtesten uit te voeren.

In een tweede stap kan de arts een passende behandeling voorschrijven. Dit laatste gebeurt meestal in de vorm van dermocorticoïden die plaatselijk op de eczeemplekken moeten worden aangebracht. Afhankelijk van de intensiteit van de symptomen, kan de arts bovendien het volgende aanraden:

 • Antihistaminica als de jeuk te hevig is
 • Antibiotica en antiseptica om een bacteriële superinfectie tegen te gaan
 • Zachte hygiëneproducten en een weekmakend product als onderhoud
 • Psychologische hulp indien stress als hoofdoorzaak wordt aangewezen

Welke crème voor eczeem op het gelaat?

Behandelingen met ontstekingsremmende geneesmiddelen op basis van corticosteroïden zijn doeltreffend bij acute eczeemaanvallen om de ontsteking en de jeuk te kalmeren, maar deze voorkomen niet dat het eczeem terugkomt.

Bovendien helpt, als preventieve maatregel en als aanvulling op de behandeling, een aan het eczeem aangepaste gezichtsverzorgingsroutine om opflakkeringen te voorkomen.

 1. Voor de hygiëne van atopische gezichten reinigen de producten  en XeraCalm A.D. Waolie, gebruikt met lauw water, de huid zonder haar nog meer uit te drogen. De lipiden in deze gezichtsreinigers voeden en herstellen de huidbarrière.
 2. Extra spoelen met de Thermaal Water Spray verzacht en kalmeert huidirritaties op het gelaat.
 3. Weekmakende producten zijn de ultieme hydraterende, voedende en jeukwerende dagelijkse verzorging voor de huid met neiging tot eczeem op het gelaat. Onze laboratoria hebben hypoallergene, geurloze weekmakende producten samengesteld om de barrièrefunctie van de huid te herstellen en de huidflora van de atopische huid te respecteren. De XeraCalm A.D. lipidenherstellende crème wordt aanbevolen voor de droge, jeukende huid en de XeraCalm A.D. lipidenherstellende balsem is rijker voor de zeer droge, jeukende huid.
 4. Het is ook mogelijk om de XeraCalm A.D. lipidenherstellende crème als dagcrème te gebruiken, omdat de textuur vrij licht is, en XeraCalm A.D. lipidenherstellende balsem als nachtcrème, omdat de formule de lipiden beter aanvult.
 5. Bij hevige jeuk, bijvoorbeeld aan de oren, neus, hals of zelfs de oogleden, kalmeert het XeraCalm A.D. Concentraat onmiddellijk.
Terug naar boven