Schriftjes van onze experts

Uitdroging en dehydratatie

Uitdroging en dehydratatie

Dehydratatie treft alle huidtypes. Om de beschermende functie en het comfort duurzaam te herstellen, moet de vochtbalans terug in evenwicht gebracht worden.

Ongeacht uw huidtype zijn er factoren die een overdreven gevoeligheid van de huid kunnen uitlokken of bevorderen : uw huid reageert fel, daar waar u het liever niet zou zien...

The brand Eau thermale Avène

UITDROGING EN DEHYDRATATIE

Het menselijk lichaam, met inbegrip van de dermis, bestaat voor 60% uit water. Dit is echter niet het geval voor de epidermis, waarvan de hoornlaag een grens vormt tussen het vochtige interne milieu en de veel drogere buitenlucht. De epidermis bevat 20 à 30% water en zijn meest oppervlakkige laag, het stratum corneum, 10 à 20%. Dit stratum corneum heeft een bijzondere structuur die vaak vergeleken wordt met een muur van bakstenen (de corneocyten) en cement (de intercellulaire vetten), die ervoor moet zorgen dat het lichaamsvocht niet verdampt.

Wat is een gedehydrateerde huid ?

Of ze nu van nature droog, gemengd, normaal of vet is, de huid kan uitdrogen door agressieve omgevingsfactoren.
Als grens tussen het lichaam en de omgeving is ze de eerste barrière tegen mogelijke agressieve factoren, of die nu van fysische (schok, temperatuurschommeling, wind ...) of chemische aard zijn (tensioactieve of irriterende stoffen, ....).
De gedehydrateerde huid is teer en voelt stug of ruw aan ; ze schilfert lichtjes af en vertoont soms droogtelijntjes of zelfs scheurtjes.

De huidtypes

Bepaalde huidtypes zijn van nature beter gehydrateerd en zijn minder droog dan andere. Een droge huid, of het nu gaat om eenvoudige xerose, xerose bij atopische dermatitis of ichtyosis, bevat veel minder vocht dan een normale huid. Deze droogte is te wijten aan een stoornis in het vetmetabolisme (ceramiden), het eiwitmetabolisme (proteasen, filaggrine) of aan een verstoorde differentiatie ter hoogte van de epidermis.
 
De veel voorkomende "droge huid" :
Gewone xerose komt het meest voor. Deze aandoening is makkelijk te corrigeren met behulp van emolliërende producten.
Ouderdomsxerose : valt vooral op ter hoogte van de ledematen.
Winterxerose is een door de kou en wind verergerde vorm van gewone xerose.
Secundaire xerose komt meestal voor bij een door te agressieve tensioactieve stoffen (zepen) uitgedroogde huid. Irriterende behandelingen (retinoïden, fruitzuren) drogen op dezelfde manier de huid uit.


De pathologisch droge huid :
 
  • Atopische xerose : atopische dermatitis of kindereczeem gaat steeds gepaard met een min of meer droge huid. Deze droogte houdt verband met structurele afwijkingen in de epidermis en is verantwoordelijk voor het binnendringen van allergenen en vochtverlies aan het epidermisoppervlak.
  • Bepaalde ernstige voedseltekorten kunnen uitdroging van de huid uitlokken of verergeren.
  • Bepaalde algemene ziekten kunnen de huid uitdrogen.
  • Ichtyosis : het gaat om zeldzame genetische of verworven aandoeningen met wisselende ernst.


 

Questions

Carnets experts

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.