AV_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square 2880x1620

Duurzame ontwikkeling Duurzame maatregelen om thermaal water van Avène te beschermen

Zij kennen het belang van de ecosystemen en de bodem voor de kwaliteit van het thermaal water van Avène en weten hoe belangrijk het is om bij het beheer van onze activiteiten rekening te houden met duurzame ontwikkeling. Séverine Roullet-Furnemont, directeur MVO en duurzame ontwikkeling van de Pierre Fabre Groep, en Sandrine Bessou Touya, hoofd van het Laboratoire de l'Eau en directeur Toegepast Onderzoek van Dermo-Cosmetics - Personal Care R&D, zetten zich in voor het behoud van deze unieke en natuurlijke hulpbron en voor de integratie van sociale en milieuoverwegingen door middel van concrete acties. Een interview.

 

 

Wat valt u op wanneer u in het kuuroord van Avène aankomt?

Sandrine Bessou-Touya: Ten eerste, de weg ernaartoe, waar geen visuele of geluidsoverlast te bespeuren is. Ten tweede, het gevoel midden in de elementen te staan, op het kruispunt van mediterrane, berg- en continentale landschappen en klimaten.

Séverine Roullet-Furnemont: De natuur, alomtegenwoordig. Wij bevinden ons in het hart van het Regionale Natuurpark van de Haut Languedoc. Het is als een reis buiten de tijd.

AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Production unit_High-resolution_CMJN_7 473x473

Wat is uw missie op de site?

S.R-F: Ik heb de leiding over het beleid inzake duurzame ontwikkeling van de Pierre Fabre Groep en sta in voor de toepassing ervan in de verschillende activiteiten en merken van het bedrijf. Dit gaat van het ontwikkelen van wereldwijde strategieën zoals het verminderen van onze koolstofvoetafdruk, via ecodesign van producten, tot het betrekken van de werknemers van de Groep bij sociale of milieuacties, zodat iedereen zijn steentje bijdraagt. Het MVO-beleid van de Pierre Fabre Groep wordt beoordeeld op het uitmuntendheidsniveau van het ECOCERT 26000 referentiesysteem, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en nieuwe paden. Om meer specifiek in te zoomen op het merk Eau Thermale Avène en de site van Avène les Bains, draag ik expertise aan, en begeleid of ondersteun ik de MVO-projecten die door de teams worden uitgevoerd.

Ecodesign van producten, het op poten zetten van koolstof- of afvalstrategieën, of projecten die bijdragen tot duurzame ontwikkeling zoals het behoud van de koralen, wij zorgen ervoor dat wij op alle niveaus actief zijn.

Séverine Roullet Furnemont
Séverine Roullet FurnemontDirecteur MVO en duurzame ontwikkeling van de Pierre Fabre Groep
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Hydrotherapy bath and treatment_High-resolution_CMJN_5-jpg 473x473

En u, Sandrine?

S. B-T: Ik ben verantwoordelijk voor het Waterlaboratorium. Het kuuroord van Avène is het enige in Frankrijk dat over een dergelijke structuur beschikt. Het is AQUACERT-gecertificeerd en het Waterlaboratorium, zelf ISO 17025-geaccrediteerd (door COFRAC), legt zich toe op de controle en het behoud van het thermale water. Hier willen we niet enkel het water afnemen en het gebruiken. We willen ervoor zorgen. Wij moeten de kwaliteit en de duurzaamheid voor de toekomstige generaties garanderen.

Wij moeten de kwaliteit van het thermale water en de duurzaamheid garanderen.

Sandrine Bessou Touya
Sandrine Bessou TouyaHoofd van het Waterlaboratorium en Directeur van Toegepast Onderzoek voor Dermo-Cosmetics R&D - Persoonlijke Verzorging
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Surrounding_High-resolution_CMJN_1 1638x722

Wat zijn uw andere MVO-initiatieven?

S. B-T: Sinds 2018 doen wij een beroep op de deskundigheid en de aanbevelingen van het Organisme National des Forêts (ONF) om ons te helpen bij het duurzame beheer van het bospark Pierre Fabre. Dit is van essentieel belang omdat bomen een vitale rol spelen in de integriteit van onze bodem en watervoorraden.

AV_instit-hotel-avene-hdrvb-square 473x473

S.R-F: Voor het merk Eau Thermale Avène werden talrijke initiatieven op touw gezet op verschillende onderdelen. Ik wil er een paar uitlichten. Wat de producten betreft, zijn er sinds 2013 ecologisch ontworpen zonneverzorgingsproducten ontwikkeld, 90% van de formules van de afgespoelde producten zijn nu biologisch afbreekbaar. We hebben een nieuw actief bestanddeel uit de circulaire economie ontwikkeld voor een belangrijke toepassing van het merk, namelijk acne. Het gaat om het actieve bestanddeel van Cleanance Comedomed waarvoor we de zaden van de mariadistel gebruiken, de resten van de plant worden vervolgens gebruikt om andere actieve bestanddelen te vervaardigen.Wat de gebouwen in Avène-les-bains betreft, zijn de productielijn van de Eau Thermale Avène sprays in de productie-eenheid en Eau Thermale Avène l'Hôtel gecertificeerd met het Haute Qualité Environnementale label voor ecologisch bouwen. Eau Thermale Avène l'Hôtel is ook BREAM gecertificeerd. Wat het behoud van de biodiversiteit betreft, is de site van Avène-les-bains een erkend toevluchtsoord door de LPO (Ligue pour la protection des oiseaux). Wat ons milieubeheer betreft, is de productie-eenheid ISO 14001 gecertificeerd en draagt het hotel het Europese Ecolabel.

 

Industrieel willen wij een voorbeeld zijn op het gebied van milieubeheer.

Séverine Roullet Furnemont

Hoe worden deze milieuverantwoorde initiatieven in daden omgezet op het terrein?

S.R-F: Wat de productie betreft, beschikt de fabriek bijvoorbeeld over een eigen zuiveringsinstallatie met een zeer geavanceerde technologie. Sinds enkele jaren passen wij een ambitieus programma toe om water en energie te besparen.

In het hotel wordt 80% van de verse producten binnen een straal van 100 km geproduceerd.Om de watervoorraden te beschermen, voeren wij ook een proefproject uit in samenwerking met een start-up in Toulouse: twintig kamers zullen worden uitgerust met een watermeter. Klanten die dat willen, kunnen deelnemen aan een uitdaging, waarbij elke liter die in de douche wordt bespaard, een MVO-actie ondersteunt.

 

AV_instit-avene-production-unit3-hdrvb-square 473x473
AV_instit-mowing-avene-park-parcel-ld 473x473

S. B-T: Wij hebben een diagnose opgesteld van ons waterverbruik en van de manieren om het te optimaliseren: één van de acties die op touw werd gezet, is bijvoorbeeld het minder vaak maaien van de groene ruimtes en de installatie van regenmeters die instaan voor de automatische besproeiing. In 2019 hebben we het rationeel maaien van onze weiden uitgetest in samenwerking met een landbouwer die de weiden komt maaien. We hebben de percelen zich laten vullen met bloemen, en een insectenhotel en voederhuisjes geplaatst. Vooral de otter is weer opgedoken, een bewijs van de rijkdom en de kwaliteit van de waterlopen in het gebied! En tenslotte hebben we altijd een nul-fyto-beleid op de site gehad.En vandaag willen we verder gaan door ons collectief te engageren. Enerzijds met de Landbouwkamer en het Regionaal Natuurpark of het ONF, om samen met de plaatselijke spelers te werken aan milieuvriendelijkere methoden. Anderzijds met de boseigenaren, plaatselijke autoriteiten en omwonenden, voor een bredere bescherming van het bosareaal.

 

Terug naar boven