Interview met Patricia Aublet, medeoprichtster van PUR Projet
Het mariene ecosysteem en de koraalriffen, de keuze voor een holistische aanpak

Het mariene ecosysteem en de koraalriffen, de keuze voor een holistische aanpak

Interview met Patricia Aublet, medeoprichtster van PUR Projet

Eau Thermale Avène wil haar expertise op het gebied van zonnebescherming ten dienste stellen van de huid en tegelijkertijd de impact van haar producten op de ecosystemen beperken. Om nog verder te gaan en bij te dragen aan het herstel van het mariene milieu, is Eau Thermale Avène sinds 2016 partner van het bedrijf PUR Projet, een specialist in klimaatacties, en zetten we ons in op Bali. Patricia Aublet, medeoprichtster van PUR Projet, legt uit.

Wat is er zo speciaal aan PUR Projet?

Onze roeping is ecosystemen te regenereren met de hulp van de lokale spelers en de mens met de natuur te verzoenen. In dit kader helpen wij bedrijven om klimaatprojecten op touw te zetten die aansluiten bij hun waardeketen. Gezien de maatschappelijke en milieukwaliteiten van Eau Thermale Avène lag het voor de hand dat we samen een programma konden opzetten.

De roeping van PURjet is ecosystemen te regenereren en mens en natuur met elkaar te verzoenen.

Patricia Aublet
Patricia AubletMedeoprichter van PUR Projet

PUR Projet was vroeger gespecialiseerd in herbebossing, hoe is dit project ter bescherming van het mariene ecosysteem tot stand gekomen?

Het was in 2016 en Eau Thermale Avène wilde graag een project steunen dat rechtstreeks verband hield met het element water. Tegelijkertijd stelde een wetenschappelijke publicatie van een Italiaanse onderzoeker het effect van zonnefilters op koraal aan de kaak. Samen wilden wij de uitdaging aangaan om een programma op poten te zetten om het mariene ecosysteem door middel van koraal te herstellen. Een factor binnen de biodiversiteit die even belangrijk is als de bomen. Meer dan 3.000 vissoorten en bijna 120 miljoen mensen zijn er afhankelijk van. Uit sommige studies blijkt echter dat elk jaar 3% van het koraal afsterft en dat in dit tempo de koraalriffen tegen 2100 zouden kunnen zijn uitgestorven. Eau Thermale Avène deed al inspanningen om de impact van haar zonnefilters en formules op de mariene ecosystemen tot een minimum te beperken, dit was een manier om verder te gaan.

Meer dan 3.000 vissoorten en bijna 120 miljoen mensen zijn afhankelijk van koraal.

Hoe hebt u zich plaatselijk ingezet om het koraalrif te beschermen?

Wij hebben ervoor gekozen het PUR Koraal programma te lanceren in Pejarakan op het Indonesische eiland Bali omdat het dorp in de Gouden Koraaldriehoek ligt, een gebied dat bekend staat om zijn hoge concentratie koralen. Maar door de cyanidevisserij en de opwarming van de aarde, worden deze organismen zichtbaar wit. Wij zaten samen met de plaatselijke bevolking en organisaties om een beter zicht te krijgen op hun problemen. Daarna stelden we samen een rigoureus protocol op: wij hebben verschillende technieken voor het enten van koraal opgezet en vergeleken en de impact ervan gemeten. Zoals altijd hebben we de bewoners opgeleid, om ze autonoom te maken.

AV_SPOR_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_07 800x670

Met welke moeilijkheden werd u geconfronteerd?

We realiseerden ons al snel dat we koralen konden herplanten, maar dat enten niet voldoende is. Als we niet tegelijk iets doen aan de plasticvervuiling en de bodemerosie die het gevolg is van de ontbossing, zal het niet lukken. Om doeltreffend te zijn, is een holistische aanpak nodig. Daarom hebben we in 2018 een afvalbeheerproject en een programma voor de herbeplanting van mangroves aan de kust gelanceerd.

Waren de resultaten er?

Acht maanden later zijn 280 gezinnen bij het programma betrokken en is al bijna 10 ton afval ingezameld en in de recyclagekanalen terechtgekomen. Wij hebben de verschillende bevolkingsgroepen gesensibiliseerd rond sorteren en hebben de inwoners een sorteerplatform en speciale vuilnisbakken ter beschikking gesteld. Tegelijkertijd zijn wij begonnen met acties om mangroves te planten om de bodemerosie aan de kust te voorkomen. In slechts enkele maanden tijd zijn dankzij het thermaal water van Avène bijna 7.000 mangrovebomen geplant.

Om doeltreffend te zijn is het niet genoeg om koraal te enten, er moet ook iets worden gedaan aan de plasticvervuiling en de strijd tegen bodemerosie.

Hoe ziet u de volgende stappen voor dit duurzame project?

Wij zullen doorgaan met het transplanteren van koralen naar Pejarakan om hun gebied te vergroten en dit mogelijk uit te breiden naar andere delen van de wereld. Op het land testen we een nieuwe methode om mangrovebomen te planten. Uiteindelijk lijkt het passender om uit mangrovebossen afkomstige broedknoppen (mangrovezaailingen) rechtstreeks in het plantagegebied te planten, zonder voorafgaande kweek. Wat afval betreft, moet er nog veel werk worden verzet om de verschillende soorten afval ter plaatse en de bestaande recyclagekanalen in kaart te brengen. Wij denken er ook over ons meer te focussen op de inzameling bij hotels en restaurants. En natuurlijk zullen wij doorgaan met het ontwikkelen van sensibiliserings-, voorlichtings- en opleidingsactiviteiten voor de inwoners, die de hoeksteen van dit soort projecten vormen.

Terug naar boven