Interview met Emilia d'Avack, deskundige mariene ecosystemen bij PUR Projet
Project PUR & Eau Thermale Avène: herstel van het koraalrif

Project PUR & Eau Thermale Avène: herstel van het koraalrif

Interview met Emilia d'Avack, deskundige mariene ecosystemen bij PUR Projet

Meermaals per jaar gaat Emilia d'Avack, een marien ecosysteemdeskundige bij PUR Projet, naar Pejarakan, een dorp in het noordwesten van Bali, om het in 2016 opgestarte PUR Coral-programma te coördineren en de groei van het regenererende koraalrif op te volgen. Feedback van een vrouw op het terrein.

U bent vanaf het begin betrokken geweest bij het Pur Corail project, wat is uw rol?

Ik begon met het zoeken naar een geschikte site. Er moest een koraalrif zijn om te beschermen en een lokale gemeenschap die bereid was mee te werken. Ik heb toen een schadeonderzoek gedaan. Daarna moesten we de meest geschikte reconstructiemethode kiezen en moesten de teams ter plaatse worden opgeleid. Vandaag zijn twee medewerkers en een manager voltijds bezig met het onderhoud en de heropbouw van het rif. Ik kom twee keer per jaar langs om te controleren of alles goed gaat

Sinds 2019 hebben we ongeveer 17 onderwaterstructuren geïnstalleerd en elk jaar 2040 koralen van 20 verschillende soorten getransplanteerd.

Emilia d'Avack
Emilia d'AvackExpert mariene ecosystemen bij PUR Projet
Hoe is het mogelijk om koraal te regenereren en een koraalrif te herop te bouwen?

Hoe is het mogelijk om koraal te regenereren en een koraalrif te herop te bouwen?

Wij kozen voor een geavanceerde techniek, bekend onder de naam Biorock. Het vereist een ondergedompelde geëlektriseerde 3D metalen structuur. Wanneer deze in contact komt met water, veroorzaakt de zwakke stroom die door het frame loopt een chemische reactie en creëert het een materiaal dat lijkt op het skelet van het koraal dat aan het metaal kleeft. Het is dan aan ons om er fragmenten van levend koraal op te enten. Het is zeer effectief, maar duur. Daarom experimenteren we met twee andere methoden: een andere metalen structuur die we zelf bedekken met een mengsel van zand en lijm, en een kooi gevuld met stenen om de transplantaten te ondersteunen.

En het koraalrif komt weer tot leven?

Dankzij de steun van het merk Eau Thermale Avène installeerden we sinds 2019 bijna 17 onderwaterstructuren en transplanteren we elk jaar 2040 koralen van 20 verschillende soorten. Tussen 2016 en 2021 zullen we dankzij Avène meer dan 10.000 koralen hebben getransplanteerd. De overlevingskans is goed. Het rif begint zijn architectonische complexiteit en functie als toevluchtsoord te recupereren. Zeenaaktslakken, schorpioenvissen, blauwgevlekte pijlstaartroggen, voelsprietvissen, octopussen, haaien... Duiken is weer een plezier geworden. 

Wat zijn uw volgende doelstellingen?

Wat zijn uw volgende doelstellingen?

Onze ambitie is dat het rif alle functies van een gezond natuurlijk levend rif terugkrijgt en dat het al zijn ecosysteemfuncties en -diensten op het gebied van biodiversiteit, voedsel, kustbescherming, enz. aanlevert. Dynamiet- of cyanidevisserij is nu verboden, maar het vissen op roofvissen is nog steeds te belangrijk in het gebied. Het bevordert rechtstreeks de verspreiding van een alg die met de koralen concurreert. Het is nog steeds een zeer actieve druk. Er moet verder met de gemeenschappen worden samengewerkt om de vervuiling aan te pakken.

Waarin is dit project om de koraalriffen te beschermen duurzaam?

Elke fase van het programma wordt samen met alle belanghebbenden uitgekiend: inwoners, plaatselijke autoriteiten en visserij- en toerismeverenigingen. Wij hebben een ondersteunende rol: wij zorgen voor financiering, delen expertise, infrastructuur en knowhow, maar geven in de eerste plaats de plaatselijke gemeenschap alle sleutels in handen om zelf het natuurlijk kapitaal en het herstel van het koraalrif verder te beschermen. We stelden teams samen die uitsluitend uit dorpelingen bestonden. Vandaag werken we met hen samen om rondleidingen op het rif te organiseren, adoptiecertificaten voor babykoralen aan te bieden en inkomstengenererende activiteiten op touw te zetten.

Onze ambitie is dat het rif weer alle functies krijgt van een gezond natuurlijk levend rif.

Terug naar boven