14/05/2020 - Dossiers

Huid & Covid-19

eau-thermale-avene-peau-corona-skin-covid19-intro_676x330.png


Covid-19 staat centraal in het nieuws en onze zorgen. Deze nieuwe respiratoire infectieziekte veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2 wordt nog steeds slecht begrepen. Alle epidemiologische gegevens worden bijgevolg geregistreerd om ze beter te begrijpen, in het bijzonder deze met betrekking tot dermatologie. Buiten de pandemie kunnen de situaties van lockdown of versoepeling een weerslag hebben op de huid en haar comfort. Om u hierover meer klaarheid te geven, bieden we u enkele inzichten en adviezen over deze thema’s.

Artikel gerealiseerd met de steun van ORTIZ BRUGUES, adviserend dermatoloog voor het merk Eau Thermale Avène en Joëlle NONNI, Verantwoordelijke voor de educatieve programma’s over gezondheid van de huid aan het Avéne Hydrotherapy Center

Huidsymptomen geassocieerd met Covid-19

Op 6 april wees het Franse Syndicat National des dermatologues-vénéréologues (SNDV), via een WhatsApp-groep van 400 dermatologen die in een privépraktijk of in het ziekenhuis werkten, op de huidsymptomen die met Covid-19 geassocieerd kunnen zijn. Er zouden gelokaliseerde of gegeneraliseerde urticaria-laesies kunnen verschijnen, zonder evenwel tekenen van ernst te vertonen. Er zouden ook kleine, soms pijnlijke rode laesies kunnen optreden, die gelijken op perniones (wintertenen, winterhanden).

De Société Française de Dermatologie benadrukt, in een nieuwe fase van haar COVIDSKIN-studie, die gestart werd om de eventuele huidmanifestaties geassocieerd met Covid-19 te verzamelen en te documenteren, dat "wintertenen of winterhanden geen primair symptoom zijn en geen alarmteken zijn vooral als ze geïsoleerd zijn. Er is geen argument voor de mogelijke besmettelijkheid van deze patiënten.” Als u echter één van deze symptomen vertoont, is medisch advies nodig. De Société Française de Dermatologie roept niettemin op tot voorzichtigheid: "Perniones zijn niet noodzakelijk een teken van Covid-19, aangezien ze nog steeds een vrij veel voorkomende dermatose zijn". Mijn huid als verzorger

eau-thermale-avene-peau-masque-covid19-coronavirus.jpg

In de frontlinie van de strijd tegen COVID-19 draagt u dagelijks een masker. Transpiratie en de druk als gevolg van het dragen van dit mondmasker, kunnen aanzienlijke irritatie, en zelfs letsels met risico op infectie, veroorzaken. U moet waakzaam zijn.

Om irritatie te helpen beperken, moet u het mondmasker aanbrengen op een vooraf gereinigde en goed gehydrateerde huid (minstens 30 minuten voor het dragen). U kan deze routine uitvoeren met een reinigingslotion voor een overgevoelige huid of een overvette reinigende gel en een hydraterende crème. Als het masker ernstige irritatie heeft veroorzaakt, kan u 's avonds, nadat u uw gelaat hebt gereinigd, op de meest aangetaste plekken thermaal water verstuiven en ze droogdeppen. Vervolgens kan u een herstellende crème aanbrengen op basis van koper en zink. Voor uw handen die beschadigd zijn door het zeer regelmatig wassen met zeep en/of ontsmettende handgel kan u overdag hydraterende crèmes of barrièrecrèmes voor de handen aanbrengen en 's avonds een herstellende crème op basis van koper en zink.

 
Mijn huid in tijden van lockdown of versoepeling

eau-thermale-avene-covid19-coronavirus-confinement-deconfinement-peau.jpg

De lockdown zorgde voor een verandering in ons dagelijks leven, minder uitstapjes, meer beperkte ruimte, soms vrij stresserende situaties, zoals bijvoorbeeld, de opvang van kinderen naast telewerken. Sommige landen zijn al begonnen met de versoepeling, maar adviseren niettemin om uitstapjes en verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Andere landen behouden nog hun lockdown. In ieder geval veroorzaken deze situaties bij sommigen onder u verschillende huidreacties: uw huid is vettig of nog vettiger geworden, er zijn kleine puistjes verschenen of, integendeel, uw huid voelt trekkerig aan, u hebt een onaangenaam gevoel, en, in geval van huidproblemen, u hebt opnieuw last van opstoten van eczeem. Hier zijn enkele tips om een beetje verlichting te vinden en uw huid te verzorgen. In geval van ernstige, aanhoudende tekenen of twijfel, aarzel niet om een ​​dermatoloog of een arts te raadplegen of telefonisch te contacteren. U kan ook uw apotheker om advies vragen.

Een drogere huid

Uw huid is droger en voelt onaangenamer aan dan gewoonlijk. Dit kan te wijten zijn aan het water dat momenteel meer gechloreerd is en, voor uw handen, aan het regelmatig wassen, een barrièrehandeling die we uiteraard moeten handhaven. Was u met lauw water, dit is minder agressief voor de huid dan warm water, zonder minder effectief te zijn. Reinig uw huid met milde reinigende gels of reinigende lotions zonder spoelen en breng een balsem aan.eau-thermale-avene-covid19-coronavirus-confinement-peau-seche.jpg

Een zeer droge huid, met roodheid en soms jeuk
Uw huid is zeer droog met roodheid en soms jeuk. Het gaat zeker en vast om eczeem. Als u al een huid hebt die gevoelig is voor atopisch eczeem en jeuk, neem dan uw routinegewoonte aan en reinig uw huid met lauw water en een aangepast product, een overvette reinigende gel of een voedende doucheolie. Verstuif daarna thermaal water op de droogste zones, dep ze droog en breng een balsem aan.
Op de meest geïrriteerde, niet gekwetste zones, kan u ook herstellende crèmes op basis van koper en zink aanbrengen. Als de toestand van uw huid niet verbetert, vereist dit zeker een behandeling op basis van corticoïden. In dit geval, raadpleeg of telefoneer uw dermatoloog. Als deze huidproblemen niet geassocieerd zijn met een voorgeschiedenis van atopie, gaat het misschien om rosacea of seborreïsche dermatitis. Rosacea is een huidpathologie die de kleinste bloedvaten van het gelaat aantast; ze manifesteert zich door roodheid en abnormale dilatatie van de bloedvaten. Seborreïsche dermatitis manifesteert zich door roodheid en schilfers. Ze is geassocieerd met proliferatie van gisten die van nature voorkomen op de huid maar die kunnen prolifereren onder invloed van stress. In dit geval, raadpleeg uw dermatoloog of uw arts.

Een vettigere huid, optreden van onzuiverheden 
De stress, als gevolg van de situatie die we nu doormaken, induceert de afgifte van cortisolhormonen die de sebumklieren kunnen beïnvloeden en bijgevolg uw acne kunnen verergeren of acne kunnen induceren. Een zorgvuldige reiniging van de huid ’s morgens en ’s avonds met een reinigende gel voor een gemengde huid of voor een huid met neiging tot acne is essentieel, alsook het aanbrengen van een crème of verzorging tegen onzuiverheden.eau-thermale-avene-covid19-coronavirus-acne-peau.jpg

Advies in verband met het dragen van een mondmasker

Voor degenen die op kantoor werken of er binnenkort zullen terugkeren, kan het dragen van een masker irritatie of huidreacties veroorzaken. Om irritatie te helpen beperken, moet u het mondmasker aanbrengen op een vooraf gereinigde en goed gehydrateerde huid (minstens 30 minuten voor het dragen). U kan deze routine uitvoeren met een reinigingslotion voor een overgevoelige huid of een overvette reinigende gel en een hydraterende crème. Als het masker ernstige irritatie heeft veroorzaakt, kan u 's avonds, nadat u uw gelaat hebt gereinigd, op de meest aangetaste plekken thermaal water verstuiven en ze droogdeppen. Vervolgens kan u een herstellende crème aanbrengen op basis van koper en zink.

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.