Samenvatting van het dossier

De droge huid begrijpen en verzorgen

Ik heb een droge huid! " Wie heeft dat nog nooit gezegd? Maar weet u zeker dat het echt om een droge huid gaat? Want een droge tot zeer droge huid is een heel specifiek huidtype. Dus hoe kunt u deze herkennen om haar beter te verzorgen? We vertellen u er alles over.

av_peau-seche-deshydratee_menton_1x1 472x472

Wat is een droge huid? 

Een droge huid is niet alleen een beetje trekkerig na het douchen. Een droge huid is eigenlijk een huidtype op zich. Dat geldt ook voor gemengde en vette huid. Het is dus een permanente staat van de huid.

Dit komt door een gebrek aan lipiden. De talgklieren scheiden onvoldoende talg af, een vetachtige stof die essentieel is voor het behoud van een doeltreffende huidbarrière. Een droge huid mag dus niet worden verward met een gedehydrateerde huid, die vooral een gebrek aan water heeft.

Een droge of gedehydrateerde huid: wat zijn de verschillen?

Hoe een droge huid herkennen?

Weet u niet of uw huid echt droog is? Enkele klinische tekenen kunnen u helpen de juiste " diagnose " te stellen: 
- Voelt uw huid trekkerig en tintelend aan over het hele gezicht? 
- Voelt u dit ongemak overdag? 
- Glimt uw huid nooit? 
- Blijft uw make-up de hele dag zitten?
- Hebt u soms korsten en roodheid?
- Krijgt u langdurige verzachting van een vette crème?
Als het antwoord op al deze vragen " ja " is, dan is de kans groot dat u last hebt van een droge huid. 

Alles over de tekenen van een droge huid

av_peau-seche-deshydratee_symptomes-visage_1x1 472x472

Zodra het winter wordt, is mijn huid droger. Ik moet mijn routine veranderen en overschakelen op rijkere crèmes zodat ik geen trekkerig gevoel krijg.

Wat veroorzaakt een droge huid?

Een droge huid is een huid die haar eigen lipiden niet goed kan aanmaken. Dit verschijnsel heeft te maken met een verstoorde werking van de talgklieren. Maar waarom deze verstoorde werking?

  • Een droge huid kan pathologisch zijn. Hypothyreoïdie, psoriasis, contacteczeem... Om deze droogte zo goed mogelijk te kunnen behandelen, moet een nauwkeurige diagnose worden gesteld. Uw dermatoloog kan u adviseren over een geschikte behandeling. 
  • Het kan ook erfelijk zijn. Sommige mensen produceren van nature minder lipiden.
  • De gewone droge huid. Dit is de meest voorkomende. Dit kan te maken hebben met leeftijd, het gebruik van ongeschikte en te agressieve cosmetica, klimaatomstandigheden, enz
  • Ten slotte kan ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen een rol spelen. Sommige acnebehandelingen zoals isotretinoïne bijvoorbeeld, een molecule die wordt gebruikt om acne te behandelen. In dit geval droogt de huid echter alleen uit tijdens de behandeling.

Meer informatie over de oorzaken van een droge huid

Droge huid: een huid die gevoed moet worden

Een gedehydrateerde huid heeft dorst, terwijl een droge huid gevoed moet worden.

Omdat ze niet genoeg talg produceert, moet u lipiden voorzien om haar gezond te houden.

De lipiden die u uw huid geeft, zullen optreden als een cement om de cellen onderling te consolideren. Net zoals een bakstenen muur: als hij niet het nodige cement heeft, zal hij uiteindelijk afbrokkelen. De huid is hetzelfde. 

Door uw opperhuid te voeden, herstelt u de beschermende barrière: de fameuze hydrolipidenfilm. Het voorkomt ook dat water verdampt en houdt uw huid lang mooi en gehydrateerd.

De huid voeden helpt dus de huidbarrière te versterken, agressies van buitenaf tegen te gaan en uitdroging te voorkomen.

Al onze tips om uw huid te voeden

 

av_peau-seche-deshydratee_visage-femme-soucieuse_1x1 472x472
av_peau-seche-deshydratee_soin-corps-peau-foncee-2_1x1 472x472

Droge huid: dagelijkse verzorging

Wie " droge huid " zegt, zegt ook dat u zich moet aanpassen door speciale huidverzorgingsproducten te gebruiken, maar ook door gewoontes aan te nemen die u elke dag herhaalt. Want hoewel een droge huid het gevolg is van interne factoren (die moeilijk te bestrijden zijn), wordt ze ook nog droger door externe factoren.

Waarom is het dan beter om hete douches en baden te vermijden? Welke cosmetica en verzorgingsproducten moet ik dagelijks gebruiken? En welke moet ik vermijden? Staat een droge huid het gebruik van scrubs in de weg? Hoe voedt u specifiek uw handen of benen? Moet het hygiëneritueel in de winter en in de zomer hetzelfde zijn? Speelt voeding een rol? 

Volg de gids om de antwoorden te vinden op deze vragen... en nog veel meer.

Onze tips om een droge huid te verzorgen

 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Voor de droge of zeer droge huid is een hydraterende of lipidenherstellende balsem uw beste vriend. Dit herstelt en voedt uw huid die kwetsbaarder is door agressies van buitenaf. Een balsem gebruiken, in cirkelvormige bewegingen inmasseren, met de nadruk op ruwe of droge plekken, is een essentieel gebaar dat u dagelijks moet doen om de huid weer comfortabel te maken…

ONZE ANTWOORDEN OP UW VRAGEN

De waarheid van de fabel onderscheiden: daar zijn we voor.

NIET WAAR. Een droge huid wordt veroorzaakt door een verstoring van de talgklieren. Het is dus heel goed mogelijk om een gezonde, maar van nature droge huid te hebben. Anderzijds kunnen ongeschikte hygiëneproducten de huid nog droger maken... Maar dat is in dit geval geen gebrekkige hygiëne in se.

WAAR. Koud weer maakt de huid nog droger. In de winter zegt het lichaam de bloedvaten aan het huidoppervlak te vernauwen. Dit is vasoconstrictie. Doel: warmte vasthouden in de vitale organen. En dat is slecht voor de opperhuid. Deze wordt dus kwetsbaarder voor het risico op scheurtjes, kloven... Als u daaraan een afwisseling " warm-koud " toevoegt tussen oververhitte ruimtes binnenshuis en buiten, hebt u alle elementen om de huid uit te drogen.

WAAR. De reden is simpel. Omdat de huid van het gezicht niet wordt beschermd door kledij zoals de rest van het lichaam, staat zij in de frontlinie van alle agressies van buitenaf: hitte, kou, vervuiling. En laten we niet vergeten dat de huid van het gezicht dunner en kwetsbaarder is. Weet dat ook de handen kunnen worden getroffen.

Onze oplossingen voor de droge huid

De Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten ontworpen om u beter in uw vel te laten voelen
av_tolerance hydra 10_cream 3_post_eretail_3282770388336_1x1
Cold Cream: "Het is perfect voor mijn huid en ook voor die van mijn kinderen. Een romige textuur en zo'n subtiele geur, ik ben er echt gek op!"
Terug naar boven