19/03/2021 - Hypergevoelige huid

HYPERGEVOELIGHEID VAN DE HUID: EEN GOED BEGRIP OM DE JUISTE OPLOSSINGEN TE VINDEN

Heb je een huid die al snel trekkerig of warm aanvoelt? Een prikkend gevoel of roodheid in het gelaat bij de minste agressie? Wanneer je een hypergevoelige en reactieve huid hebt, veroorzaakt dit vaak een oncomfortabel gevoel. Om je huid weer een zeker comfort te kunnen bieden, is een 1e stap van essentieel belang: leren herkennen wat de irritatie kan veroorzaken om vervolgens de oplossing te kiezen die het best bij jouw huid past.
 
 

Waar komt deze hypergevoeligheid van de huid vandaan?


 
Een natuurlijke barrière die minder bescherming biedt

Hoewel een hypergevoelige of intolerante huid gezond is, biedt ze minder bescherming dan een zogeheten « normale » huid.
Omdat ze zwakker is, kunnen irriterende bestanddelen en andere mogelijke « agressoren » makkelijker binnendringen.
Als gevolg daarvan zal ze de zenuwreceptoren minder goed beschermen, waardoor deze (zoals we later nog zullen zien) sneller tilt slaan.
 
Een hypergevoelige of intolerante huid laat bepaalde substanties dus makkelijker « binnendringen », maar laat het water ook makkelijker ontsnappen waardoor ze het moeilijker heeft om een goed hydratatieniveau te « bewaren ». Omdat het water van de huid makkelijker verdampt, droogt de huid uit en raakt ze gedehydrateerd. Ook dit is een deel van haar zwakte, want het vermindert haar weerbaarheid tegen agressieve externe factoren (om nog maar te zwijgen over de impact van het eventuele « krabben » op deze oncomfortabele huid!).

 
Slecht communicerende zenuwreceptoren

Het huidoppervlak bevat tal van zenuwreceptoren. Hun rol bestaat erin de hersenen te waarschuwen wanneer de huid wordt aangevallen, waardoor een bepaalde prikkeling ontstaat (trekkerig, prikkend, verhit gevoel…). Wanneer de huid hypergevoelig is en dergelijke agressies in de hand werkt, worden deze receptoren « te spraakzaam » en sturen ze bij de geringste gelegenheid alarmsignalen naar de hersenen. Het gevolg ligt voor de hand: je ervaart een oncomfortabel gevoel, jeuk en een branderig gevoel, zonder dat de huid eigenlijk echt wordt bedreigd.

Heb jij een intolerante of hypergevoelige huid? Ontdek
de oorzaken van haar hypergevoeligheid en mogelijke oplossingen om dit te verhelpen.


 

Een reactieve huid: waardoor wordt een reactie uitgelokt ?
 

Agressieve omgevingsfactoren

Elke huid is uniek en kan anders reageren op een externe agressieve factor. Als een hypergevoelige huid reageert, heeft dit echter vaak te maken met de volgende agressoren:
  • de zon, tot op het punt dat je soms zelfs zou gaan denken dat je allergisch bent voor zonlicht;
  • wind en temperatuurschommelingen die irritatie veroorzaken en oncomfortabele reacties uitlokken, vooral als je een huid hebt die op kou reageert;
  • water, omdat het vol mineralen zit die onverwachte huidsensaties kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bij een huid die fel reageert op kalk;
  • vervuiling;
  • chemische producten en irriterende substanties die in bepaalde cosmetica worden verwerkt en die een felle reactie uit kunnen lokken vanaf het eerste gebruik of na langdurig gebruik.
 
Inwendige oorzaken

Lijk je zonder enige aanleiding rood te worden? Jeukt je gelaat, maar heb je geen idee welke agressieve omgevingsfactor deze jeuk veroorzaakt heeft? Er spelen ook heel wat individuele factoren mee die in de loop van een mensenleven kunnen variëren.
De hypergevoelige huid kan bijvoorbeeld reageren op bepaalde factoren, zoals:
  • hormoonschommelingen als gevolg van de puberteit, de menstruatiecyclus, een zwangerschap of menopauze;
  • psychologische factoren en sterke emoties, zoals stress en boosheid

Raadpleeg Onze tips om een reactieve huid te kalmeren.

 

Bestaan er oplossingen voor de hypergevoelige huid? Ja, wees gerust.


Steriele Cosmetica®: producten die speciaal voor de hypergevoelige huid werden ontwikkeld

Als je een hypergevoelige huid hebt, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat ze bepaalde cosmetica niet verdraagt. Bepaalde ingrediënten kunnen hier de oorzaak van zijn.
De oplossing? Deze ingrediënten zo veel mogelijk mijden in de producten die je gebruikt.
Hoe? Wij hebben dé oplossing voor jou: Steriele Cosmetica®.
 
Dankzij de innovatieve Cosmétique Stérile®-technologie kunnen wij producten aanbieden zonder bewaarmiddelen en zonder parfum. Deze technologie stelt ons dus in staat om enkel te focussen op  de ingrediënten die onmisbaar zijn om jouw huid te verzachten, te hydrateren en te beschermen.
Zoals de naam al doet vermoeden, worden Cosmétique Stérile®-producten  in een steriele omgeving vervaardigd. Bovendien is het unieke afsluitsysteem van deze producten perfect hermetisch, waardoor elke mogelijke vorm van contaminatie wordt vermeden en bewaarmiddelen overbodig zijn. Het product wordt optimaal verdragen en biedt een maximale doeltreffendheid.
De Cosmétique Stérile®-verzorgingsproducten hydrateren en verzachten de huid met het grootste respect, waardoor elk risico op een eventuele reactie van de huid tot een minimum wordt beperkt.

 

Een eenvoudig en doeltreffend verzorgingsritueel

Make-upremovers, lotions, balsems, crèmes… Heb je al verschillende cosmetische producten en tal van formules uitgetest om je hypergevoelige huid te kalmeren?
Wel, hoe meer verschillende producten je gebruikt, hoe meer je huid in contact komt met mogelijk irriterende stoffen. Dit maakt het moeilijk om de bestanddelen te identificeren die een overdreven huidreactie uitlokken.
Ons advies: houd het simpel!
Pas je schoonheidsritueel aan op basis van de volgende aanbeveling: kies producten zonder parfum en zonder bewaarmiddelen om het risico op irritatie zo veel mogelijk te beperken.


Ontdek hoe je je huid kan beschermen en versterken zonder haar geweld aan te doen.


 
Leer meer van onze expert.
 

Verstuur mail

Bezig met zoeken

inloggen vereist

Log in op je Avène account of meld je aan om deze informatie op te slaan


Log in of registreer u

You can't post more than one comment on a product

Geef jouw mening

* Verplichte velden

Mijn inspiratie

-Dag
-Maand
-Jaar

De merken van de Pierre Fabre Groep:

*Verplichte velden

Bedankt voor uw feedback!

De reactie staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door beheerders van deze site. Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.