Samenvatting van het dossier

Zon en acne

Gaan acne en de zon echt zo goed samen? Hoewel de acnegevoelige huid er onder invloed van de zon vaak beter uitziet, zijn de voordelen van korte duur. Als de huid niet meer wordt blootgesteld aan de zon, dan kan acne weer opflakkeren. Gelukkig kunt u met de juiste zonbescherming en verzorgende gebaren toch van UV-stralen genieten zonder in de herfst opnieuw te maken te krijgen met acne.

av_acne_adolescents_plage_1x1

Acne: de onterechte voordelen van de zon

Waarom denken we dat de zon goed is voor de acne-gevoelige huid? Dankzij het uitdrogende effect van de zon op de ontstekingsletsels, gaat de huid er simpelweg beter uitzien. Dit verschijnsel wordt bevorderd door een duik in de zee of het zwembad. Een gebruinde huid kan mensen dus doen geloven dat blootstelling aan de zon acne kan genezen. Maar dit duurt niet lang, integendeel...

Mijn favoriete seizoen is absoluut de zomer! Niet alleen door de uitstapjes met vrienden, de bbq's met de familie enz., maar ook omdat het de enige tijd van het jaar is waarin ik me mooi voel... Ik heb veel minder puistjes en ik ben gebruind, mijn huid en ik lijken weer op te leven!

Léa, 23 jaar oud

Waarom bevordert de zon acne?

Ken je het rebound-effect? De acne, die in de zomer tot rust was gekomen, kan aan het begin van het schooljaar weer opflakkeren. Vandaar de term "rebound". De zon bevordert de verdikking van de huid, waardoor acne erger zal worden als de huid niet meer wordt blootgesteld aan zonnestralen. Deze verdikking blokkeert de talgfollikels en verhindert de talgafscheiding. Het resultaat uit zich in de vorm van mee-eters en microcysten die kunnen uitgroeien tot ontstekingsletsels. Bovendien kan blootstelling aan de zon er soms toe leiden dat littekens pigmenteren (een bruine kleur krijgen).

Zoals u weet, is zonbescherming essentieel om uw huid te beschermen (tegen zonnebrand, huidveroudering...) en dat geldt des te meer voor de huid met neiging tot acne.

Wat er schuilgaat achter een puistje

 

av_acne_adolescent_miroir_1x1

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Hoe kan het rebound-effect worden vermeden? 

Een aangepaste zonbescherming blijft de beste voorzorgsmaatregel... Gebruik tijdens de zomer van zodra u aan de zon wordt blootgesteld een zonneproduct met een zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+). Tijdens de rest van het jaar is een beschermingsfactor 30 aangewezen om uw huid te beschermen tegen UV-stralen. Vergeet niet een product te kiezen waarvan de textuur geschikt is voor de onzuivere huid, voor een onzichtbare finish Dit voorkomt niet alleen (in zekere mate) het rebound-effect door de effecten van UV-stralen te minimaliseren, maar vermindert ook het risico op hyperpigmentatie of littekenvorming. 

Acne en de zon: wat zijn de juiste hygiënische gebaren?

Zonnebrandcrème is niet de enige manier om van de zon te genieten, zonder de nadelen ervan te ervaren. Een goede dagelijkse hygiëne draagt hier ook toe bij.

Een gezuiverde huid

Om een rebound-effect te vermijden, moeten de poriën van de huid vrijgemaakt worden van de talg en onzuiverheden die ze verstoppen. Nog meer dan anders moet u uw gezicht 's morgens en 's avonds grondig reinigen met milde producten. Vergeet niet regelmatig een (eveneens mild) scrubmasker te gebruiken om talg te absorberen, de huid te scrubben en haar zuiver en glad te maken.

Een matte huid

Om de huid te verzachten, kunt u 's morgens een talgreducerend en vochtinbrengend matterend verzorgingsproduct aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de huid onmiddellijk en voor langere tijd minder sterk zal glimmen. Vergeet niet dat dit ook een geweldige make-upbasis is. 

Deskundig advies en verzorgingsrituelen

av_acne_schema_photosensibilisation_1x1 1. Onderhuid 2. Lederhuid 3. Opperhuid 4. Abnormale roodheid 5. UVB-UVA  

Pas op voor fotosensibilisatie

Sommige geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de huid bij blootstelling aan de zon fel gaat reageren in de vorm van roodheid, blaren, ... Sommige moleculen die worden gebruikt om acne tegen te gaan, vormen geen uitzondering op de regel. Als u een oraal geneesmiddel of zalf tegen acne gebruikt, kijk dan na of de bijsluiter het woord " fotosensibiliserend ” vermeldt. In het algemeen is het niet nodig om de behandeling stop te zetten. Het kan echter nodig zijn uw gewoonten te veranderen, bijvoorbeeld door uw behandeling 's avonds in plaats van 's morgens aan te brengen. Aarzel niet om uw dermatoloog om advies te vragen. Wees natuurlijk voorzichtig en gebruik altijd een zonnebescherming met zeer hoge beschermingsfactor (SPF 50+), zelfs al komt u maar even in de zon!

De juiste gebaren om een gebruinde teint te behouden

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en om uw bruine kleur en stralende teint te behouden, kunt u rekenen op make-up! Kies uw producten zorgvuldig. Ze moeten niet-comedogeen zijn. En voor wanneer u enkele kleine acnelittekens wilt camoufleren, hebben de Dermatologische Laboratoria van Avène een assortiment " dekkende ” producten ontwikkeld die zowel doeltreffend als en veilig zijn. Een laatste tip: verwijder uw make-up elke avond.

Make-up voor de acnegevoelige huid

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen om acne en de zon met elkaar te verzoenen

De huidverzorgingsproducten met Thermaal water van Avène, speciaal ontwikkeld om de acnegevoelige huid tijdens de zomermaanden te verzorgen

Probeer mij
Couvrance correctiepenseel beige

Couvrance correctiepenseel beige

Verbetert - Bedekken - Vermindert onvolkomenheden

Thermaal water van Avène Spray

Thermaal water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Terug naar boven