Samenvatting van het dossier

Wat is een huid met neiging tot acne?

Ongeveer 6 miljoen mensen in Frankrijk krijgen te maken met acne. Het is zelfs de belangrijkste reden om langs te gaan bij de dermatoloog. Hoewel adolescenten de belangrijkste doelgroep vormen, kunnen ook volwassenen worden getroffen. Maar wat is " een huid met neiging tot acne ” nu precies? Wat is de oorzaak? En hoe kunnen we onze huid dagelijks verzorgen om acne te verminderen?

Wat is acne?

Acne ziekte waarbij de haarzakjes ontsteken. Elk haartje is verbonden met een talgklier die talg afscheidt, een olieachtige vloeistof die onze huid beschermt. Acne ontstaat wanneer te dik talg of een te grote hoeveelheid talg de talgklier blokkeert. Bovendien gedragen de cellen aan de ingang van de haarzakjes zich abnormaal, wat leidt tot een onevenwichtige huidflora. 

Wat er schuilgaat achter een puistje

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 Normale pilosebaceuze follikel vs. comedo follikel 1: Talg in normale toestand 2: Sebaceuze klier 3: Verstopping van het kanaal 4: Ongebalanceerd talg (de samenstelling is veranderd, dikker) 5: Vermenigvuldiging van stamcellen = verdikking van de follikelwand

Wat veroorzaakt acné? 

Acne komt vooral voor in de puberteit, als gevolg van hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen kunnen er bij volwassen vrouwen ook voor zorgen dat acne weer opflakkert. Genetica speelt eveneens een rol. Als beide ouders hier op jongere leeftijd mee te maken kregen, dan is het risico op acne groter. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals stress, roken, vervuiling en zelfs blootstelling aan de zon. Maar belangrijker dan het vaststellen van de oorzaak, is het vaststellen van de juiste behandeling!

De huid met neiging tot acne - Oorzaken

De verschillende soorten acne

Verstopte poriën bevorderen de ontwikkeling van mee-eters (open comedonen) of microcysten. Dit wordt retentionele acne genoemd. Wanneer ze echter onder invloed van de bacterie Cutibacterium Acnes ontstoken raken, dan kunnen ze veranderen in niet-etterende rode pukkels (papels), etterende pukkels (pustels) of grotere pukkels die meestal pijnlijk zijn en diep in de huid verankerd zitten (knobbels). Hierbij gaat het om inflammatoire acne (wat het vaakst voorkomt bij volwassen vrouwen).

De vormen van acne

"Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik microcysten op mijn kaken en mee-eters op mijn wangen.”

Amandine 31 jaar oud

Acne op alle leeftijden

Tieneracne is de meest typische vorm. Maar de ziekte kan mensen van alle leeftijden treffen. Laten we jeugdacne, acne bij volwassen vrouwen en acne bij zuigelingen eens onder de loep nemen.

  • <p><a href="/nl_be/uw-huid/vette-huid-met-onzuiverheden-of-met-een-neiging-tot-acne/wat-is-een-huid-met-neiging-tot-acne/acne-bij-tieners">Acne bij adolescenten</a></p>
    Acne bij adolescenten
  • <p><a href="/nl_be/uw-huid/vette-huid-met-onzuiverheden-of-met-een-neiging-tot-acne/wat-is-een-huid-met-neiging-tot-acne/acne-bij-volwassenen-oorzaken-en-behandeling">Acne bij volwassenen</a></p>
    Acne bij volwassenen
  • <p><a href="/nl_be/uw-huid/vette-huid-met-onzuiverheden-of-met-een-neiging-tot-acne/wat-is-een-huid-met-neiging-tot-acne/acne-bij-zuigelingen">Acne bij zuigelingen&nbsp;</a></p>
    Acne bij zuigelingen 

Kijk uit voor acnelittekens

Littekens zijn een onesthetisch gevolg van acne. Tijdens de genezing kunnen acneletsels al dan niet diepe en langdurige sporen nalaten die qua uitzicht afhankelijk zijn van de ernst van uw acne en hoe u uw acne verzorgt. Ze kunnen worden voorkomen door acne vroegtijdig te behandelen en met de juiste producten te verzorgen. Als de littekens al aanwezig zijn, dan is het de zaak ze minder zichtbaar te maken. Puistjes ongemoeid laten, blijft echter de belangrijkste preventieve maatregel!

Acnelittekens

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

De dermatoloog, uw aanspreekpunt bij uitstek

De dermatoloog is uw belangrijkste aanspreekpunt, ongeacht uw leeftijd en het type acne. Aarzel niet om hem te raadplegen zodra de eerste tekenen zichtbaar worden. Er worden verschillende criteria in acht genomen om de behandeling aan te passen: hoe lang u al last heeft van acne, hoe ernstig het is, of de voorgaande behandelingen al dan niet doeltreffend waren. Hij zal u ook advies geven over dermocosmetische producten en kan u geruststellen wanneer acne uw dagelijkse leven te erg verstoort. 

Ernstige acne

Onze antwoorden op uw vragen

Wij helpen u om juiste en foutieve informatie van elkaar te onderscheiden

Hoewel dit algemeen wordt aangenomen, is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Alleen overdaad lijkt te schaden. In principe is een vette voeding geen verzwarende factor voor acne. Anderzijds wijzen sommige studies erop dat snelle suikers met een hoge glycemische index ervoor kunnen zorgen dat acne ontstaat en blijft voortduren.

Dit is wel waar. Het is meer bepaald een trigger van acne en niet zozeer een directe oorzaak. Een examen of een sollicitatiegesprek kan bijvoorbeeld leiden tot een acne-uitbraak.

Integendeel, het is perfect mogelijk om make-up te dragen. Het belangrijkste is dat u uw producten zorgvuldig kiest: ze moeten aangepast zijn aan uw type acne en niet-comedogeen zijn. En vergeet niet elke avond uw make-up te verwijderen om te voorkomen dat de huid die u probeert te zuiveren " verstopt raakt ".

Onze oplossingen om een huid met neiging tot acne te verzorgen

Cleanance huidverzorgingsproducten, ontworpen om u te verzoenen met uw huid
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance COMEDOMED Concentraat tegen onzuiverheden

Ik gebruik dit product nu 1 week en eerlijk gezegd zie ik al verbeteringen. Ik hou van de textuur en de gebruiksvriendelijke fles. Ontdek Cleanance COMEDOMED Concentraat tegen onzuiverheden
Terug naar boven