Samenvatting van het dossier

Het dragen van een mondmasker en acne

In het voorjaar van 2020 heeft een nieuw accessoire zijn opwachting gemaakt in ons leven: het masker. In middelbare scholen, op kantoor en in het openbaar vervoer: het masker heeft het zich verspreid naar openbare ruimten om zo Covid-19 op afstand te houden. Maar voor sommigen heeft het gebruik ervan ook een keerzijde: het kan acne verergeren. Wij geven u enkele tips over hoe u het beste met de situatie kan omgaan.

De effecten van een masker op de huid

De effecten van een masker op de huid

Het dragen van een masker is een onmisbaar geworden, of het nu gaat om een zelfgemaakt of gekocht masker, een chirurgisch masker of een beschermingsmasker. Hoewel ze ons zonder twijfel beschermen tegen het coronavirus (maar ook tegen griep en andere virale ziekten), kan het anderzijds enkele ongemakken voor de huid met zich meebrengen.

Wanneer het masker op de neus wordt geplaatst en het onderste deel van het gezicht tot aan de kin bedekt, kan het namelijk irritatie veroorzaken (roodheid, jeuk, enz.) en bestaande huidziekten zoals acne doen ontstaan of verergeren. 

De huid met neiging tot acne

Waarom verschijnt acne onder het masker?

Waarom verschijnt acne onder het masker?

De hitte, de wrijving en de vochtigheid zorgen er samen voor dat de huid onder het masker " stikt ". Bacteriën vermenigvuldigen zich en de talgstroom wordt verstoord. Als gevolg daarvan zullen acnepuistjes vooral verschijnen op plaatsen waar zich veel talgklieren bevinden, zoals op de neus en op de kin. Om u doeltreffend te beschermen en tegelijk uw huid te laten ademen, is het belangrijk dat het masker mooi aansluit, maar niet te strak zit.

Hoe kan ik voorkomen dat acne optreedt of erger wordt? Volg allereerst de huidige aanbevelingen op: vervang wegwerpmaskers regelmatig (om de vier uur of zodra ze nat worden) en draag goed zorg voor maskers uit industriële stof. Vuildeeltjes blijven namelijk in de stof van wasbare maskers zitten als ze niet grondig worden gereinigd. Hierdoor worden ze comedogeen en zullen ze de huid nog sterker irriteren.

Wat er schuilgaat achter een puistje 

Ik heb veel meer puistjes sinds ik op school een masker draag. Ik kan het verschil zien met wanneer ik geen masker draag. Maar als ik mijn crème gebruik, heb ik er minder last van.

Mathéo, 15 jaar oud

Wat is de beste huidverzorgingsroutine voor masker-acne?

Een goede dagelijkse huidverzorgingsroutine baseert zich op het reinigen en hydrateren van de huid. En dit is nog belangrijker wanneer we een masker dragen.

De huid reinigen

Reinigingsgel, micellair water, zachte reinigingscrème... Er bestaan heel wat opties om uw huid te reinigen en talg en onzuiverheden te verwijderen die zich onder uw masker ophopen. Kies de formule die het best bij u past en gebruik ze 's morgens en 's avonds. Kies voor een niet-comedogene formule tegen oneffenheden, aangepast aan uw huidtype.

De huid hydrateren

Om te voorkomen dat de huid "stikt" en acne ontstaat of verergert, kunt u het beste een matterend product of een product tegen oneffenheden gebruiken dat de huid laat ademen en acne tegengaat. Gebruik ‘s avonds, wanneer u geen masker meer hoeft te dragen, een geconcentreerd verzorgingsproduct tegen oneffenheden aan of gebruik een gladmakende nachtverzorging.

 

De huid met neiging tot acne

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

En wat met make-up: doorgaan of stoppen?

Niets houdt u tegen om make-up te dragen, of het nu is om uzelf een plezier te doen, of om uw acne te verdoezelen. Maar ook hier is het belangrijk de aanbevelingen op te volgen en de juiste producten te kiezen: een foundation die niet “niet-comedogeen” is en in een dikke laag wordt aangebracht, kan de poriën nog meer verstoppen. De rest kent u wel: verstopte poriën onder een nat of ongewassen masker zorgen ervoor dat acne verschijnt of verergert.

Om deze ongemakken te vermijden, kiest u best voor dermocosmetische producten met het label " medische make-up " of "gevoelige huid" die u in de apotheek en de drogisterij kunt vinden. Deze niet-comedogene formules zijn dekkend, maar laten tegelijk de huid ademen.

Make-up voor de acnegevoelige huid

 

Goede gewoontes tegen masker-acne

Goede gewoontes tegen masker-acne

Misschien had u al last van acne voordat het masker zo vaak moest dragen. Of misschien verscheen het pas erna? Weersta in ieder geval de verleiding om de puistjes uit te knijpen, zo voorkomt u dat bacteriën zich verspreiden en nieuwe oneffenheden ontstaan. En als de aanbevelingen en omstandigheden het toelaten, dan kunt u uw masker even afnemen om wat thermaal water met kalmerende, verzachtende en anti-irriterende eigenschappen te verstuiven. Uw huid zal u dankbaar zijn!

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen voor masker-gerelateerde acne

De huidverzorgingsproducten met Thermaal water van Avène, speciaal ontwikkeld om u te verzoenen met uw huid

Cleanance Matterende Verzorging

Cleanance Matterende Verzorging

Hydrateert - Matteert - Vermindert onvolkomenheden

Thermaal water van Avène Spray

Thermaal water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Terug naar boven