av_acne_formation-bouton_1x1

Het puistje, het topje van de ijsberg!

Er zijn vier fasen in de vorming van een acnepuistje: de overproductie van talg, de verdikking van de huid, de vorming van zwarte puntjes en mee-eters en ten slotte de ontsteking. De aanleiding? Hormonen, maar vooral het slechte gebruik ervan door de huidenzymen (puberteit, stress), stimuleren de talgafscheiding en maken de huid vetter. Als gevolg daarvan wordt de bovenste laag van de huid dikker door de toename van vrije vetzuren en wordt deze plakkerig. De haarzakjes (zakjes ter hoogte van de huid) vullen zich met cellen en talg die zwart worden bij contact met de lucht: dit zijn de mee-eters. De C. Acnes bacterie veroorzaakt dan ontstekingen op deze plaatsen, wat leidt tot de vorming van puistjes, pustels (mee-eters), soms cysten en knobbels.

Bij acne wordt de talgklier geblokkeerd door te dik geworden talg of door een te grote hoeveelheid afgescheiden talg. Bovendien gedragen de cellen aan de ingang van de haarzakjes zich abnormaal en is er een onevenwicht in de huidflora.

Société française de dermatologie

Wit puntje: focus op microcysten in het gezicht

De microcyste op het gezicht wordt ook wel een gesloten mee-eter genoemd. Het ontwikkelt zich voornamelijk op de wangen, het voorhoofd, de kin en rond de lippen. Wat is dat kleine witachtige bolletje dat u onder uw huid voelt? Het is een teken van overmatige talgafscheiding.Ze ontstaan in de haarzakjes, die gedeeltelijk uit talgklieren bestaan. Wanneer de talgconcentratie het hoogst is en het stratum corneum dik wordt, zal het kleine cluster onder de huid imploderen. In dit stadium verdwijnt het puistje ofwel spontaan of raakt het ontstoken wanneer het teveel aan talg de afscheiding van de Cutibacterium Acnes bacterie verhoogt. Bij roodheid ontstaan pustels en abcessen. Er is veel aan de hand onder een huid met neiging tot acne..

av_acne_microkyste_1x1

Als een puistje zich eenmaal heeft gevormd, hoe komt u er dan vanaf?

Het levenseinde van een acnepuistje

Elk puistje zal uiteindelijk verdwijnen: over een periode van dagen of weken zullen de macrofagen (immuuncellen) de reinigende fase activeren. Hun rol? Ze verwijderen het door het ontloken puistje beschadigde huidweefsel. 

Om van uw acnepuistjes af te komen, reinigt u uw poriën om de ophoping van talg en ontstekingen te beperken, en maakt u een afspraak met een dermatoloog die u zal adviseren over de dagelijkse verzorging.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Een paar goede reflexen tegen onzuiverheden.

Reinig uw huid twee keer per dag en verwijder elke avond uw make-up.

Doe al die agressieve hygiëneproducten weg! Door de afscheiding van talg te stimuleren, bevorderen ze net het ontstaan of de verergering van acne. Gebruik bij voorkeur zachte, geschikte reinigende gels. 

Pruts niet aan de puistjes. Dit beperkt het risico op de vorming van een puistje en op bacteriële superinfectie als het puistje al aanwezig is. Knijp het ook niet uit: onzuiverheden kunnen dieper in de huid doordringen en er kunnen littekens ontstaan.

av_acne_sdb_gommage_1x1

 De goede verzorging voor de huid met neiging tot acne

Tegen littekens is de regeneratie van uw huid een must. Een goede huidverzorgingsroutine is de beste manier om dit natuurlijke proces te stimuleren. Breng één of twee keer per week een absorberend en exfoliërend masker aan: deze producten bevatten hydraterende bestanddelen die de huid zullen kalmeren en zuiveren en de celregeneratie bevorderen. De maskers beperken ook de ophoping van talg en het glimmen. Als uw huid geïrriteerd is, gebruik dan een kompres met thermaal water.

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen voor de verzorging van uw huid met neiging tot acne

Cleanance Reinigende gel

Cleanance Reinigende gel

Matteert - Reinigt - Zuivert

Thermaal Water van Avène Spray

Thermaal Water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

Terug naar boven