Samenvatting van het dossier

Ernstige acne

Acne is een van de meest voorkomende huidziekten. Maar het treft ons niet allemaal op dezelfde manier. Terwijl sommige mensen slechts een milde vorm ontwikkelen, kunnen anderen een ernstige vorm krijgen. Volgens de Franse Haute Autorité de Santé treft deze aandoening ongeveer 1 op de 5 mensen met acne, zowel adolescenten als volwassenen. U ook? Dan bent u hier aan het juiste adres: hier vindt u deskundig advies en oplossingen!

Wat is ernstige acne ?

Er zijn verschillende gradaties van ernst bij acne. Wanneer over het volledige gezicht (en soms de romp) een groot aantal mee-eters (de bekende zwarte puntjes), microcysten, papels (rode puistjes), pustels (etterende puistjes) en/of grotere " puistjes " diep onder de huid verankerd zitten (noduli genoemd), dan spreken we van ernstige acne. In Frankrijk zijn ongeveer 200.000 mensen getroffen. Een situatie die vanuit gezondheids- en psychologisch oogpunt niet geminimaliseerd mag worden, en die passende zorg verdient.. 

De onderkant van een puistje 

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472  Opperhuid Superontsteking of ontsteking

Vormen van ernstige acne  

Ernstige acne komt in vele vormen voor. 

Nodulaire acne

 Nodulaire acne (ook wel nodulocystic acne genoemd in het Engels) en de vergevorderde vorm, acne conglobata, komen het meest voor. Ze beginnen in de puberteit op de klassieke manier en breiden zich dan geleidelijk uit naar de hals, de schouders, de romp en soms de billen. Ze worden gekenmerkt door grote mee-eters die zeer snel ontsteken met de vorming van knobbeltjes en cysten die kunnen vergroeien en aanzienlijke littekenvorming kunnen veroorzaken. Ze komen vaker voor bij jongens en bij mensen met een voorgeschiedenis in de familie. 

Acne fulminans

Dit is ernstiger, maar gelukkig zeldzamer. Het verschijnt plotseling, vooral bij jongens in hun tienerjaren, en gaat gepaard met extra-cutane verschijnselen zoals koorts of spierpijn. 

Hoe ernstiger, dieper en harder de ontsteking, hoe groter het risico op littekenvorming.

Société française de dermatologie

De littekens beperken

Littekens zijn de belangrijkste complicatie van ernstige acne . Ze worden bevorderd door alle factoren die de genezing vertragen, bijvoorbeeld aan de letsels zitten. Acnelittekens kunnen ook een psychologische impact hebben die niet over het hoofd mag worden gezien, omdat ze sporen nalaten op de huid en op het gevoel van eigenwaarde. Gelukkig is het mogelijk het optreden ervan te beperken door een vroegtijdige behandeling. 

Acnelittekens 

 

 

Ernstige acne , een reële psychologische impact

De littekens kunnen ook onzichtbaar zijn. Want ernstige acne is een ziekte die gevoeld wordt: volgens een enquête van het laboratorium Pierre Fabre en het CSA-instituut is 87% van de betrokkenen van mening dat het hun dagelijks leven heeft beïnvloed, zeker in hun relaties met anderen. De psychologische en sociale gevolgen mogen dan ook niet worden onderschat. 

Link naar focus " Tieneracne - psychologische impact "
 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Als ouder hebt u natuurlijk een rol te spelen in het helpen en steunen van uw tiener. Het is belangrijk dat zij het gevoel hebben dat naar hen wordt geluisterd en dat ze worden begrepen. Wees attent en onderschat hun gevoelens niet. Want terwijl u weet dat acne tijdelijk is, kan het voor uw kind een eeuwigheid duren. De beste tijd om erover te praten is wanneer u alleen bent, zonder gestoord te worden. Praat er gewoon over, stel hen gerust dat er doeltreffende oplossingen bestaan en bied hen, als ze dat nodig vinden, aan om ze te vergezellen naar de dermatoloog

Link naar focus - Tieneracne - Begeleiding ouder-tiener

Ernstige acne : welke behandeling?

Het eerste wat u moet doen is uw dermatoloog raadplegen. Hoe eerder ernstige acne wordt aangepakt, hoe meer kans op slagen van de behandeling. Dit laatste wordt waarschijnlijk bereikt door isotretinoïne (een vitamine A-derivaat) oraal in te nemen, wat zeer doeltreffend is, maar de huid op een zeer oncomfortabele manier doet uitdrogen. Zachte hygiëne, hydratatie, bescherming tegen de zon. Door dagelijks een goede hygiëne in acht te nemen en te handhaven, kunt u deze ongewenste effecten voorkomen en u beter in uw vel voelen.

Link naar Focus op ernstige acne - Advies van experts en verzorgingsrituelen
 

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor

Genetische factoren kunnen inderdaad een rol spelen bij de ontwikkeling van acne. Het risico om acne te krijgen is groter als een familielid er last van heeft gehad. En als beide ouders getroffen zijn, zal de acne bij hun kind waarschijnlijk ernstiger zijn.

Dit is een slecht goed idee. Een overmatige hygiëne kan het tegenovergestelde effect hebben. Overmatig reinigen droogt de huid uit en irriteert haar nog meer, waardoor de acne erger kan worden. Het is voldoende om uw gezicht 's morgens en 's avonds te reinigen. Gebruik ook niet te veel scrubs. Vermijd het gebruik van deze producten als u isotretinoïne gebruikt, en gebruik producten die geschikt zijn voor uw droge huid.

Het gezicht is rijk aan talgklieren en wordt daarom bijzonder aangetast (vooral de T-zone: voorhoofd, neus, kin). Maar ook andere delen van het lichaam krijgen ermee te maken, zoals de schouders, de romp, de rug, enz.

Onze oplossingen om de huid met neiging tot acne soelaas te bieden

Cleanance HYDRA huidverzorging ontworpen om u beter in uw vel te helpen voelen

Cleanance HYDRA Kalmerende Crème

Een kleine hoeveelheid is voldoende en het product is gemakkelijk uit te smeren. De huid wordt de hele dag gekalmeerd en gehydrateerd. Perfect voor mensen onder een acnebehandeling.
Terug naar boven