Samenvatting van het dossier

Acne littekens

Dit zijn een van de meest gevreesde gevolgen voor acnelijders. " Dit zijn littekens. Dus wat is de oorzaak? Zijn ze onvermijdelijk of kunnen we ze proberen te voorkomen? Is het mogelijk om er vanaf te raken? Laten we de balans opmaken.

Waar komen littekens vandaan?

Als u of iemand die u kent last heeft gehad van acne, weet u dat er soms lelijke littekens kunnen ontstaan en blijven. Maar waaraan zijn ze te wijten? Ze ontstaan wanneer een wond niet goed geneest. In feite hangt het risico op littekenvorming meestal af van de ernst van de acne. Het is duidelijk dat hoe ernstiger de acne is, hoe groter de kans is dat dot sporen nalaat. Maar dit is niet systematisch, want de ontwikkeling van acne is voor elke persoon verschillend. Het zal ook afhangen van de manier waarop er mee wordt omgegaan en hoe u uw puistjes dagelijks behandelt (d.w.z. of u ermee knoeit of niet).

Alles over de onderkant van een puistje

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Allerlei soorten littekens

Littekens zijn de meest gevreesde complicaties van acne. En er zijn allerlei soorten. Aanvankelijk kunnen ze rood of gepigmenteerd zijn, en na verloop van tijd vervagen.Maar als de ontsteking groot en diep is, kan het onuitwisbare sporen nalaten:

  • Atrofische littekens. Deze verschijnen als kleine kraters die niet spontaan verdwijnen. Ze kunnen breed en ondiep zijn. Of dieper en smaller. Deze staan bekend als " ijspriem littekens ";
  • Hypertrofische en keloïde littekens zijn daarentegen verheven littekens die het gevolg zijn van vezelige veranderingen in de huid;
  • Gepigmenteerde letsels die voortkomen uit ontstekingsletsels. Kortom, onuitwisbare vlekken waar moeilijk mee te leven valt. 

Ik schaamde me altijd voor mijn acne en de littekens die mijn puistjes achterlieten, maar gelukkig hielp een geweldige dermatoloog me ervan af te raken en deze moeilijke periode te vergeten!

Laura, 22 jaar

Een zware psychologische impact

Ook vandaag nog hebben acne en de littekens die het veroorzaakt een belangrijke psychologische impact. En het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Ten eerste, omdat ze vooral in het gezicht voorkomen en daardoor het beeld veranderen dat de spiegel ons geeft.En dit op belangrijke momenten in het leven (adolescentie, bij jonge vrouwen), en zo kunnen ze dus het zelfvertrouwen ondermijnen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat 25% van de volwassenen aan deze ziekte lijdt, die in het collectieve onbewuste in verband wordt gebracht met de puberteit. Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden om u te helpen deze situatie het hoofd te bieden.

Littekens vormen zich niet automatisch

Wees gerust, littekens zijn geen " verplichte rit " bij acne. Hoe ernstiger de ontsteking echter is en hoe langer ze duurt, hoe groter het risico op littekenvorming. Het belangrijkste is, zoals u begrepen hebt, om deze ontsteking te beperken.U moet zich richten op preventie, dat is uw beste kans om dit probleem te tackelen. De eerste stap: pas een zachte en passende dagelijkse hygiëne en verzorgingsroutine toe. Uw dermatoloog kan u dan, indien nodig, een geschikte behandeling tegen acne voorstellen. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: dit zijn de enige manieren om littekens te voorkomen. 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

 Vriendelijk en deskundig advies

Weet u iets over dermatillomanie? Dit is die ziekelijke drang om aan uw huid te pulken en mee-eters uit te knijpen. Maar voor het welzijn van uw huid, moet u aan de drang weerstaan! Dermatologen blijven ons zeggen: hoe verleidelijk het ook lijkt, blijf van uw puistjes af. U zou uw huid beschadigen, de ontsteking kunnen verergeren, waardoor de kans op littekenvorming toeneemt. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is essentieel dat u zich ervan bewust bent voor een mooiere huid achteraf. U zult uzelf dankbaar zijn dat u weerstand geboden hebt!

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Tegen littekens, stop slechte gewoontes

Een goede hygiëne vereist dus dat er komaf wordt gemaakt met slechte gewoontes. Zoals u kunt zien, is het eerste wat u moet doen, van de puistjes afblijven. Meer in het algemeen moet u uw huid niet te veel aanraken met uw vingers, die niet altijd even schoon zijn. Maar er zijn andere houdingen die het risico op acne en dus littekenvorming kunnen verhogen. Bescherm uw huid het hele jaar door (niet alleen in de zomer) met een niet-comedogene vloeibare zonnebescherming of -spray als u uw huid aan de zonnestralen moet blootstellen.

Elk litteken heeft zijn eigen behandeling

Er is geen wondermiddel tegen acnelittekens. Maar het is mogelijk om deze vlekken te verminderen. Uw dermatoloog kan u gerichte dermatologische behandelingen voorstellen, zoals een laserbehandeling of een peeling. Weet dat deze behandelingen vaak gedeeltelijke resultaten opleveren. Hoewel het uitzicht van de huid wordt verbeterd, verdwijnt het acnelitteken niet volledig. Dit kan soms teleurstellend zijn voor patiënten. De nadruk moet dus echt liggen op preventie.

av_acne_laser_dermatologue_1x1
av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

De kunst van camouflage tegen littekens

Als het ongemak groot is, kan make-up voor littekens of onzuiverheden een goede manier zijn om opnieuw zelfvertrouwen te krijgen. U zult uzelf de juiste vragen moeten stellen om het juiste product te kunnen aanbrengen. Is het een onvolkomenheid qua kleur of reliëf? Kan deze " camouflage " discreet of onzichtbaar zijn (voor een man bijvoorbeeld)? Kan het geïntegreerd worden in uw dagelijkse make-uproutine om het u gemakkelijker te maken?

Onze antwoorden op uw vragen

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor

In ernstige vormen kan acne ook de bovenste delen van het lichaam aantasten, zoals de rug, de schouders, de nek en het decolleté. En de gevolgen in termen van littekens zijn dezelfde als voor het gezicht.

Als u een ouder bent, moet u de acne van uw tiener niet minimaliseren. Onbehandelde ernstige acne kan leiden tot onomkeerbare littekenvorming, een situatie die levenslang zorgwekkend kan zijn. Om nog maar te zwijgen van de impact op zijn/haar imago en zelfvertrouwen, op een leeftijd waarop dit alles wordt opgebouwd en de druk van buitenaf groot is. Als u het probleem aanpakt zodra het zich voordoet, zal uw kind zich vandaag en morgen beter voelen over zichzelf.

Nogmaals, wanneer er sprake is van acne, is het het beste om niet te wachten om een afspraak te maken. Het is het beste om tijdig behandeld te worden om het ontstaan van vlekken en littekens zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe langer u wacht, hoe erger de onzuiverheden waarschijnlijk zullen worden en hoe minder efficiënt de behandeling waarschijnlijk zal zijn.

Al meer dan 30 jaar biedt het Cleanance assortiment deskundige oplossingen met klinisch bewezen efficiëntie en aanbevolen door dermatologen om resterende vlekken te verminderen en de huidtextuur glad te strijken.

Terug naar boven