Samenvatting van het dossier

Oorzaken en preventie

De overgevoeligheid van de huid begrijpen om ze beter te verzorgen. Hebt u een huid die snel trekkerig of warm wordt? Tintelingen of roodheid in het gezicht bij de geringste aanval? Wanneer u een overgevoelige en reactieve huid hebt, is ongemak heel gewoon. Om deze symptomen blijvend te verlichten, is het belangrijk om de oorzaak van de irritatie te achterhalen en vervolgens de meest geschikte oplossing te kiezen.

av_peaux-sensibles_schema_agressions-exterieures_1x1 472x472

Waar komt deze overgevoeligheid van de huid vandaan?

De opperhuid vormt een beschermende barrière. Haar eerste taak is te voorkomen dat externe elementen de huid binnendringen. Als deze barrière van de opperhuid verzwakt is, kan ze helaas geen aanvallen van buitenaf meer tegenhouden, zoals irriterende stoffen of allergenen. Dit is wat er gebeurt met een reactieve huid, waarvan het beschermende schild niet meer sterk genoeg is om haar goed te beschermen.
De tweede taak is te voorkomen dat het water in de huid ontsnapt. Bij sommige overgevoelige huiden is de barrière van de opperhuid te zwak om deze rol naar behoren te vervullen. Het water van de huid verdampt gemakkelijker dan normaal, waardoor de huid droger en gedehydrateerd wordt (en dus kwetsbaarder en oncomfortabeler).
A: Normale huid
B: Reactieve huid

 

De andere oorzaak van overgevoeligheid: overgevoelige zintuiglijke sensoren

Er zitten veel zintuiglijke receptoren op de oppervlakte van de huid. Hun rol bestaat erin de hersenen te waarschuwen wanneer de huid wordt aangevallen, waardoor een gevoel ontstaat (tinteling, trekkerig gevoel, verhitting, enz.). Wanneer de huid overgevoelig is, sturen deze " te loslippige " receptoren bij de geringste gelegenheid informatie naar de hersenen, wat ongemak, jeuk en een branderig gevoel veroorzaakt.

av_peaux-sensibles_schema_recepteurs-sensoriels_1x1 1. Lederhuid 2. Opperhuid 3. Zintuiglijke receptoren 4. Aanval van buitenaf 5. Waarschuwingssignaal

OVERGEVOELIGE EN REACTIEVE HUID

Wat veroorzaakt een reactie?

 

Aanvallen van buitenaf

Elke huid is uniek en kan anders reageren op een aanval van buitenaf. Wanneer de overgevoelige huid echter reageert, zijn de aanvallende factoren vaak de volgende:

  • De zon, in die mate dat u soms denkt dat uw huid allergisch is voor de zon
  • Wind, airconditioning en temperatuurschommelingen veroorzaken irritatie en onaangename reacties, vooral als uw huid reageert op koude.
  •  Water, omdat het geladen is met mineralen, die onverwachte huidsensaties kunnen veroorzaken, zoals op een huid die reageert op kalkaanslag.
  • Vervuiling.
  • Chemische en irriterende stoffen in de samenstelling van sommige cosmetica, die bij het eerste gebruik of na langdurig gebruik een sterke reactie op de huid kunnen veroorzaken.

Interne oorzaken

Lijkt er zonder reden roodheid te zijn verschenen? Hebt u jeuk in uw gezicht, maar weet u niet wat het veroorzaakt? Individuele factoren zijn moeilijk te bepalen omdat ze meervoudig zijn en variëren in de loop van een mensenleven. Inderdaad, een overgevoelige huid kan reageren op elementen zoals:

  •  Hormonale veranderingen gelinkt aan de puberteit, de menstruatiecyclus, zwangerschap of de menopauze.
  • Psychologische factoren en sterke emoties, zoals stress of woede.

Bestaan er oplossingen voor de overgevoelige huid? Maak u geen zorgen, ja.

Steriele cosmetica®: producten aangepast aan de overgevoelige huid.

Als uw huid overgevoelig is, hebt u waarschijnlijk al gemerkt dat ze bepaalde cosmetische producten niet verdraagt. Hier zijn enkele componenten bij betrokken. De Steriele Cosmetica® zijn de meest geschikte oplossing voor de meest veeleisende huid. De Steriele Cosmetica® bevatten geen bewaarmiddelen en parfum, alleen de essentiële ingrediënten om uw huid te kalmeren, hydrateren en te beschermen. Zoals de naam al aangeeft, wordt het in een steriele omgeving gemaakt, en het sluitsysteem is hermetisch afgesloten om contaminatie te voorkomen. Er zijn dus geen bewaarmiddelen nodig en de tolerantie is optimaal. De Steriele Cosmetica® hydrateren en kalmeren de huid met het grootste respect, zodat elk risico op huidreacties tot een minimum wordt beperkt.

av_peaux-sensibles_formule-simplifiee_1200x294 1600x500

Een eenvoudige en doeltreffende verzorgingsroutine

Make-upremovers, lotions, balsems, crèmes: hebt u verschillende cosmetische producten met verschillende formules geprobeerd om uw overgevoelige huid te kalmeren? Hoe meer verschillende producten u gebruikt, met hoe meer potentieel irriterende stoffen uw huid in contact komt. Het kan dan moeilijk zijn om de bestanddelen te identificeren die een overreactie van uw huid veroorzaken. Eén van onze belangrijkste adviezen voor mensen met een overgevoelige huid is dan ook om hun huidverzorgingsroutine te herzien. Het is de bedoeling het aantal cosmetische producten te beperken en alle kansen te benutten door te kiezen voor veilige producten, zonder parfum of bewaarmiddelen en zo de risico's op irritatie te beperken.

Terug naar boven