Samenvatting van het dossier

Roodheid en rosacea

Soms kunnen stress of een te pittig gerecht ervoor zorgen dat we plots rood worden. Die rode blos op onze wangen die maar niet wilt verdwijnen. Dan bestaat er ook een vorm van roodheid die de bloedvaten lijkt te volgen en zo zichtbare lijntjes rond de neus veroorzaakt. Focus op zowel tijdelijke als permanente roodheid, een ongemak dat vaak ten onrechte als iets onoverkomelijks wordt beschouwd.

Waarom word ik rood?

De gezichtshuid is vasoreactief en wordt daarom snel rood. Dit betekent dat de bloedvaten zich gemakkelijker verwijden, waardoor roodheid verschijnt. Droge, gemengde, vette huid... Alle huidtypes kunnen er last van hebben.

Er zijn verschillende soorten roodheid. Blozen is een plotselinge en occasionele roodheid die vaak wordt uitgelokt door voedsel, temperatuursveranderingen, blootstelling aan UV-straling of sport. Stress of een gênant moment en u wordt rood als een tomaat? Dan gaat u blozen als gevolg van sterke emotie.

Als het blozen heel vaak voorkomt of de roodheid permanent wordt, dan kan er sprake zijn van een huidaandoening die ook wel rosacea wordt genoemd. Net als bij plotselinge roodheid kan het veroorzaakt worden door een omgevingsfactor. De overgevoelige huid zal rood worden, vooral als ze ontstoken is.

De verschillende types rosacea

Rosacea is een chronische huidziekte. Achter deze mooie bloemennaam gaat een echte ziekte schuil die verschillende vormen kan aannemen. De eerste graad van rosacea uit zich in steeds terugkerende roodheid (erythrosis genaamd). De tweede graad, couperose, zorgt voor zichtbare bloedvaten in het aangezicht. Andere vormen van rosacea kunnen puistjes of oedeem veroorzaken. Wangen, neus, kin, voorhoofd: deze huidziekte kan alle delen van het gezicht aantasten. 

Erythrosis: blozen en diffuse roodheid

Erythrosis is de meest voorkomende vorm van rosacea. Dit is het eerste stadium van deze chronische huidziekte. Het begint met blozen, een tijdelijke maar steeds terugkerende roodheid, die gepaard gaat met opvliegers. De roodheid houdt aan en geleidelijk verschijnen er rode vlekken op de neus, de wangen en het voorhoofd.

Focus op de factoren die erythrosis uitlokken én de juiste verzorging om de huid te kalmeren

 

av_peaux-sensibles_erythrose_1x1 472x472
av_peaux-sensibles_couperose_1x1 472x472

 

Couperose tekent zich af met zichtbare bloedvaten

Verschijnen er bloedvaten op de huid van de neus en wangen? Als deze fijne lijntjes permanent zichtbaar zijn, dan is er waarschijnlijk sprake van couperose, de vasculaire vorm van rosacea (en één van de meest voorkomende vormen).

Alles wat u moet weten over de oorzaken van rosacea en de meest geschikte verzorging

 

Roodheid en puistjes: " acne rosacea "

Permanente roodheid kan soms gepaard gaan met kleine witte pukkeltjes die doen denken aan tieneracne. Deze puistjes komen in opstoten, zonder enige regelmaat. Deze vorm van rosacea wordt papulopustuleuze rosacea genoemd.

Onze tips om acne rosacea beter te begrijpen en de huid te kalmeren

av_peaux-sensibles_acne_rosacee_1x1 472x472

Mijn huid reageert op de geringste verandering: een straaltje zonlicht of minder slaap dan gewoonlijk en ik word rood.

JULIE, 33 jaar oud

Blozen: wanneer het gezicht " zomaar ” rood wordt

Worden uw wangen meteen rood wanneer u last hebt van stress of alcohol drinkt? Het is niet makkelijk om op dagelijkse basis met deze rode blos om te gaan. Maakt u zich geen zorgen, deze opvliegers zijn niet onvermijdelijk!

Focus op de oorzaken van roodheid in het gezicht en de beste oplossingen

 

Roodheid in het gezicht verminderen

Zowel blozen als couperose hebben esthetische en psychologische gevolgen. Het is niet makkelijk om om te gaan met deze vormen van roodheid, die vaak in verband worden gebracht met een ongezonde levensstijl of extreme verlegenheid.

Ontdek de oplossingen om roodheid een halt toe te roepen

av_peaux-sensibles_creme-apaisante_application_1x1 472*472
av_peaux-sensibles_fond-de-teint_1x1 472*472

 

Tips om roodheid te camoufleren

Hoe kom ik snel van roodheid af? Met deze tips kunt u de dag met een gerust hart beginnen. Zit weer lekker in uw vel en roep roodheid een halt toe.

Al onze beautytips om roodheid te laten verdwijnen

 

De weldadige effecten van SensiCure op roodheid

Het kuuroord van Avène biedt een volledig gepersonaliseerd behandelingsprogramma voor de gevoelige huid die vaak last heeft van roodheid. Verwen uw huid en ontdek doeltreffende manieren om roodheid te bestrijden.

Ontdek deze dermocosmetische verzorging

av_ antirougeurs_day soothing cream-emulsion_social_post

ONZE OPLOSSINGEN VOOR EEN HUID DIE LAST HEEFT VAN ROODHEID

Ik gebruik de producten van deze lijn al bijna 20 jaar en kan niet meer zonder.

Onze antwoorden op uw vragen

Wij helpen u om juiste en foutieve informatie van elkaar te onderscheiden

Niet iedereen is gelijk geboren als het op roodheid aankomt. Roodheid komt vaak voor bij mensen met een "vasoreactieve" huid. Net zoals huidskleur, komt vasoreactiviteit in families voor, dus we kunnen spreken van een familiale aanleg. Maar dit is niet de enige uitlokkende factor voor de verschillende vormen van rosacea.

Nee. Integendeel... Mensen die makkelijk een rode huid krijgen, hebben vaak een gevoelige huid, en roodheid kan optreden als een reactie op de ingrijpende uv-stralen. Vermijd onbeschermde blootstelling aan de zon, om uw huid niet te gevoelig te maken.

Wees u ervan bewust dat sommige roodheid niets te maken heeft met rosacea. Roodheid kan bijvoorbeeld optreden tijdens de zwangerschap, maar verdwijnt meestal na de bevalling. De " rode wangen " van jonge kinderen zijn ook vaak van korte duur. Als de roodheid gepaard gaat met jeuk, kan het ook om een allergie gaan. In elk geval raden wij u aan een arts te raadplegen om de oorzaken van de roodheid te bepalen en indien nodig een passende behandeling te doen.

Terug naar boven