Samenvatting van het dossier

Rosacea: van roodheid tot puistjes

De pubertijd ligt achter u... en toch! Hebt u gemerkt dat uw gezicht rood is geworden en puistjes heeft, wat doet denken aan uw jongere jaren? Deze symptomen kunnen die van papulopustuleuze rosacea zijn, ook bekend als acne rosacea. Laten we eens kijken naar deze huidziekte die vooral het midden van het gezicht aantast en veel ongemak veroorzaakt.

 

Wat is rosacea?

Achter de mooie naam rosacea gaat een huidaandoening schuil waar veel mensen in meer of mindere mate last van hebben. Dit kan variëren van diffuse roodheid tot de verschijning van fijne bloedvaatjes in het gezicht en opflakkeringen van kleine witte puistjes. In alle gevallen wordt deze roodheid permanent. Mensen met rosacea schamen zich daarom vaak in hun dagelijks leven, omdat de roodheid vaak geconcentreerd is op de neus, wangen en kin.

av_peaux-sensibles_acne_rosacee_1x1 472x472
av_peaux-sensibles_acne_papulo-pustuleuse_rosacee 472x472

 

Wanneer puistjes de roodheid vergroten

Vroeger bekend als acne rosacea is papulopustuleuze rosacea een zeer specifieke vorm van rosacea. Net zoals de andere vormen van rosacea (erythrose en couperose), wordt deze gekenmerkt door roodheid die zich concentreert in het midden van het gezicht. Daarnaast zijn er ontstekingsletsels zoals papels of pustels. Deze letsels nemen de vorm aan van kleine witte puistjes die op onvoorspelbare wijze op het gezicht kunnen komen en gaan. Ze gaan vaak gepaard met een branderig en prikkend gevoel op de huid. Auw!

De expert geeft uitleg

Vaak ten onrechte geassocieerd met een slechte levenshygiëne, is rosacea eigenlijk een multifactoriële ziekte. Het komt vooral voor op de overgevoelige en vasoreactieve huid, d.w.z. de huid waarvan de bloedvaten zich zeer gemakkelijk verwijden. Zo zijn deze huidtypes onderhevig aan flushes, plotselinge " opvliegers " die u " doen blozen als een kreeft ". Wanneer de verwijding van de bloedvaten niet overgaat, blijft de roodheid permanent en ontstaat er rosacea. Bij de papulopustuleuze vorm verschijnen bovendien kleine puistjes, het resultaat van een spontane ontsteking, of infectie door microbiële groei .

Wat veroorzaakt de roodheid en puistjes?

Als u rosacea hebt, is uw huid gevoelig voor veel externe en interne factoren. Ze kan dus snel reageren wanneer ze met bepaalde situaties wordt geconfronteerd. De oplossing? Identificeer deze triggers om het opduiken van nieuwe roodheid en opflakkeringen van rosacea beter te voorkomen:

  • Cosmetica: sommige ingrediënten in cosmeticaproducten kunnen uw huid aanvallen
  • Voeding: heet of gekruid voedsel, warme of alcoholische dranken kunnen sterke reacties op de gezichtshuid veroorzaken

  • Sport: een intense fysieke inspanning kleurt uw wangen rood
  • Het weer: plotselinge temperatuursveranderingen (vooral van koud naar warm), wind of zon kunnen uw huid kwetsbaarder maken
av_peaux-sensibles_effort_visage_rouge_1x1 472x472

ROODHEID EN PUISTJES BIJ ROSACEA

Hoe kunt u dit kalmeren?

Dagelijks leven met rosacea is niet gemakkelijk, maar er zijn oplossingen om deze roodheid en puistjes aan te pakken. Hier zijn wat praktische tips om u meer op uw gemak te voelen:
 

  • Bied uw huid verlichting met producten tegen roodheid die de nodige actieve bestanddelen bevatten om onaangename sensaties te kalmeren en het evenwicht van het huidmicrobioom te bewaren
  • Bescherm uw gezicht met cosmeticaproducten die geschikt zijn voor de gevoelige en rode huid en die de huid beschermen tegen aanvallen van buitenaf en tegelijkertijd de reactiviteit van de huid verminderen.

  • Gebruik zachte, niet-irriterende gebaren, waarbij u de producten met uw vingertoppen aanbrengt en thermaal bronwater gebruikt om uw huid te reinigen
  • Kies de juiste make-up, met producten zoals een groene corrector stick en een foundation die geschikt is voor uw huid, die de roodheid en puistjes zullen verminderen, en uw zelfvertrouwen dus een boost zullen geven!

In hetzelfde gamma

ONZE OPLOSSINGEN VOOR EEN RODE HUID

Eau Thermale Avène huidverzorgingsproducten voor de sterk reagerende huid

Antirougeurs Anti-Roodheid Verzachtende crème DAG SPF 30

Antirougeurs Anti-Roodheid Verzachten...

Beschermt - Hydrateert - Vermindert roodheid

Antirougeurs Anti-Roodheid Verzachtende DAG Emulsie SPF 30

Antirougeurs Anti-Roodheid Verzachten...

Beschermt - Hydrateert - Vermindert roodheid

Antirougeurs CALM Masker

Antirougeurs CALM Masker

Kalmeert - Hydrateert - Vermindert roodheid

Terug naar boven