Samenvatting van het dossier

De psychologische impact van tieneracne

De tienertijd is een tijd van veel omwentelingen, waarvan sommige moeilijk te bevatten zijn. Het lichaam van jongens en meisjes verandert door de hormonen, die ook acne veroorzaken. Zelfs als het niet zo ernstig is, moeten de volwassenen die de adolescenten tijdens deze gevoelige en zelfs verontrustende periode begeleiden, rekening houden met de mogelijke psychologische gevolgen. Het sleutelwoord: sereniteit, want antwoorden bestaan.

Acne: hormonale ontregeling en psychologische gevolgen

Bij zowel meisjes als jongens ontwikkelt acne zich in het gezicht, maar soms ook op de rug, de schouders en het decolleté. Het verschijnt in de puberteit, onder invloed van hormonen die ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van beharing, borstvorming, testikels, enz.

Deze overgang van de kindertijd naar de adolescentie gaat ook gepaard met psychologische en gedragsmatige veranderingen, die volkomen normaal zijn: een tiener identificeert zich nu meer met zijn vrienden dan met zijn familie. Hij wordt ook erg bezorgd over het imago dat hij uitstraalt. En wanneer dit beeld wordt vertroebeld door acne , kan dat voor sommigen moeilijk zijn om mee te leven.

Soms kan acne als een ramp worden ervaren, vooral wanneer het ernstig is. De psychologische impact , vaak in combinatie met andere elementen, kan zelfs leiden tot depressie. Gelukkig is het mogelijk dit effect in te dijken. 

Hormonale acne 

" De acne begon toen ik 12-13 jaar was. Eerst op het gezicht, vooral op het voorhoofd, de kin en de neus. Dan een beetje op de bovenrug, schouders en borst. Ik heb het vrij slecht beleefd. Mijn vrienden plaagden me voor de lol, maar het was behoorlijk kwetsend. "

CLÉMENT, 16 JAAR(Bron: https://www.acne-severe.com/accepter-son-acne/)

Hoe beperkt u de psychologische impact  van acne?

Sommige ingeprente ideeën zet u niet zomaar uit het hoofd: bijvoorbeeld dat acne het resultaat is van een slechte hygiëne of dat het u veroordeelt tot het opgeven van een sociaal of gevoelsleven wegens het uiterlijk. Deze zijn duidelijk niet waar.

Bovendien kan het, om aan het oordeel van anderen te ontsnappen, verleidelijk zijn om zich af te zonderen, maar dat zou het onbehagen alleen maar versterken. Dus wat kunnen we doen? Knoop het alvast in uw oren: acne treft tot 80% van de tieners. Het komt dus heel vaak voor, en het is al beter om dat te onthouden.

Daarnaast moet u weten dat acne helemaal niets te maken heeft met een gebrek aan hygiëne. Het is een ziekte die door hormonen wordt uitgelokt en die door de levensstijl kan verergeren. Stress, een voeding die te rijk is aan suikers of ongeschikte cosmetica dragen bijvoorbeeld bij tot het ontstaan en het voortbestaan ervan.

Verzwarende factoren

Acne behandelen om de psychologische impact te verminderen

Acne is een ziekte, en een behandelbare ook. Er kunnen verschillende gezondheidswerkers bij betrokken zijn.

 

De huisarts

De huisarts kan het eerste aanspreekpunt zijn als acne op het gemoed weegt. Hij is de "huisarts", degene die u vertrouwt en met wie u kunt praten. Acne die snel wordt behandeld, ontwikkelt zich gunstiger. De behandelend arts kan ook doorverwijzen naar een dermatoloog.

De dermatoloog

Hij is DE specialist van de huid. Hij zal eerst de aard en de ernst van de acne beoordelen en passende behandelingen voorstellen. Hij zal ook advies geven over de dagelijkse hygiëne, die even strikt moet worden opgevolgd als de behandeling om ervoor te zorgen dat de toestand van de huid verbetert. 

Verzorging van de acnegevoelige huid

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES 

Het kan moeilijk zijn om met acne om te gaan in het bijzijn van anderen, maar isolement is nooit de oplossing.  

Of acne nu wel of niet door een dermatoloog moet worden behandeld, de huid moet in de watten worden gelegd! In geval van twijfel moet u met twee zijn, ouders en tiener, om de juiste producten te kiezen. Een huid die door behandelingen is verzwakt, heeft niet dezelfde noden als een huid die " gewoon " vet is met puistjes. En ook hier geldt dat ongeschikte producten kunnen leiden tot acne-uitbraken .

Het is ook mogelijk om make-up aan te brengen wanneer u acne op uw gezicht hebt. Van eenvoudige concealers tot getinte crèmes en foundations: kies bij voorkeur niet-comedogene producten die de huid laten ademen. En uiteraard: verwijder elke avond alle make-up en raak de puistjes niet aan, anders zien ze er nog erger uit.

De juiste gebaren om de psychologische impact van acne te verminderen

Het volgen van de behandeling en/of het in acht nemen van een dagelijkse huidverzorgingsroutine met de juiste producten is de eerste stap om komaf te maken met acne. Ook al lijkt de weg soms lang, het is belangrijk om zich niet te laten ontmoedigen! Regelmaat is de sleutel.

Verzorging van de acnegevoelige huid

Terug naar boven