Samenvatting van het dossier

De verschillende plaatsen waar eczeem kan voorkomen

Droge huid, roodheid... Eczeem kan alle delen van het lichaam aantasten. De getroffen gebieden verschillen van persoon tot persoon. De plaats ervan hangt ook af van het soort eczeem. Atopisch eczeem treft vooral bepaalde zones, afhankelijk van de leeftijd. Bij contacteczeem is de getroffen zone diegene die blootgesteld werd aan een allergeen. Een overzicht.

Atopisch eczeem: getroffen zones bij zuigelingen

Atopisch eczeem verschijnt gemiddeld rond de leeftijd van 3 maanden en evolueert in min of meer regelmatige opstoten die samenvallen met het doorkomen van tandjes en neus-/keelinfecties. De letsels zien er dan uit als kleine rode vlekjes

Bij baby's jonger dan één jaar komt dit eczeem vooral op symmetrische wijze voor op de ronde delen van het gezicht zoals het voorhoofd, de kin en de wangen. Maar ook soms de benen, de armen en de plooi van de nek. De neus en de billen blijven daarentegen meestal gespaard. 

Daarna, tussen één en twee jaar oud, verplaatsen de eczeemplekken zich van de ronde delen naar de plooien (ellebogen, benen), achter de oren, het hoofd en de nek.

Focus Eczeem bij zuigelingen

Focus Eczeem armen en benen

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1
av_eczema-psoriasis_enfant_demangeaisons_bras_1x1

Atopisch eczeem bij kinderen en adolescenten

Vanaf de leeftijd van twee jaar tot aan de adolescentie, zien letsels van atopisch eczeem er witachtig uit. Ze verplaatsen zich naar verschillende delen van het gezicht: de oogleden, rond de mond of achter de oren. Maar ook in de holtes van de elleboog, de achterkant van de knieën, de handen, de polsen en de enkels.

Merk op dat in de meeste gevallen atopisch eczeem de neiging heeft te verdwijnen in de adolescentie. 

 

Zijn de plekken heel plaatselijk? Op de borst, bij de navel, in het midden van de rug? Dan bent u misschien allergisch voor stoffen in een crème, of voor het nikkel in de gesp van uw riem of de sluiting van uw beha. Dit is contacteczeem: uw huid reageert op een specifiek allergeen.

Als uw huid daarentegen over het algemeen droog en gevoelig is en er verschijnen rode plekken op andere delen van het lichaam, dan is het waarschijnlijker dat het om atopisch eczeem gaat.

Focus Eczeem handen

Focus Atopisch eczeem

Leven met eczeem en psoriasis – kind

 

Atopisch eczeem: welke zones worden aangetast bij volwassenen? 

Ongeveer 10% van de patiënten blijft tot op volwassen leeftijd last hebben van atopisch eczeem. Bij dit soort huidziekte zijn de vlekken rood, dik, met een korst. De getroffen zones zijn verschillend van die van atopisch eczeem bij kinderen. De handen en het gezicht, vooral de oogleden, zijn het vaakst aangetast, evenals de grote plooien (elleboogholte, knieholte).

Focus Eczeem ogen en oogleden

Focus Eczeem armen en benen

" Tegen de tijd dat ik 18 of 20 was, was het eczeem weg. Maar, ik heb eczeem dat terug is gekomen op mijn hand. Ik ben 38 jaar oud maar het lijkt alsof ik de handen heb van een 70-jarige vrouw "

Carole

Eczeem: het trio van winnende behandelingen

Ongeacht de plaats van het atopisch eczeem (gezicht, handen, armen, benen, enz.), is de behandeling in de eerste plaats gebaseerd op plaatselijke verzorging. In de eerste plaats is een zachte en aangepaste hygiëne nodig om toenemende uitdroging en huidirritatie te voorkomen.

Uw arts kan u geneesmiddelen voorschrijven om de ontsteking te kalmeren (dermocorticoïde crème). De basisbehandeling, waarbij dagelijks een verzachtende crème wordt aangebracht, is bedoeld om de uitdroging van de huid tegen te gaan en de barrièrefunctie van de huid te herstellen. 

Ten slotte kunnen alternatieven voor krabben u helpen de jeuk onder controle te houden. 

Leven met eczeem en psoriasis

Eczeem - Juiste hygiëne

  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_enfant_maman_dermatologue_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_application_produit_bras_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_massage_4x5</span>

Contacteczeem: een allergische reactie

Wat contacteczeem wordt genoemd, is in feite een allergie. Huidcontact met een product of voorwerp kan een ontstekingsreactie uitlokken. Dit eczeem uit zich in huidletsels (blaasjes) en jeuk (of pruritus). De zones waar de uitslag verschijnt, komen overeen met de zonewaar contact met het allergeen is geweest. Dit is een echte aanwijzing over wat de allergie veroorzaakte.

Contacteczeem

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Herhaling van contacteczeem kan worden voorkomen door het allergeen te vermijden. Maar dit is niet altijd gemakkelijk. Vooral als u blootgesteld bent op de werkplek. In dit geval helpt het beschermen van de huid (handschoenen, beschermende kleding,... zonder het gebruik van isolerende crèmes zoals Avène Cicafalte handen te vergeten) om het risico te verminderen. Om nog maar te zwijgen van een zachte hygiëne met een niet-detergerende reiniger en een goede hydratatie met een emolliënt.

Behandelingen van contacteczeem

Contacteczeem: alle delen van het lichaam kunnen worden aangetast 

Hoofdhuid, oren, lippen, nek, oksels, buik, rug, handen, voeten... Alle delen van het lichaam kunnen door contacteczeem worden aangetast.

In ons dagelijks leven hebben allergenen hoofdzakelijk 4 oorsprongen. Een kledingoorsprong: kleurstoffen in kleding, leer, lijm of rubber in schoenen of nikkelen accessoires (riemgesp, broekknoop, oorbellen,...) behoren tot de meest voorkomende.

Cosmetica zijn een andere bron: parfum, shampoo, deodorant, haarverf, nagellak, enz.

Huidmedicijnen zoals antiseptica of ontstekingsremmende crèmes komen op de derde plaats, gevolgd door beroepsallergenen.

Focus Eczeem buik en rug

Focus Eczeem gezicht en hals

Focus Eczeem armen en benen

ONZE ANTWOORDEN OP UW VRAGEN

De waarheid van de leugen onderscheiden: daar zijn we voor.

Dat is waar. Sommige contactallergieën kunnen van de handen komen. Bijvoorbeeld: Nagellak die misschien geen reactie op de vingers heeft veroorzaakt, maar wel een allergie kan veroorzaken op een andere plaats, bijvoorbeeld op de oogleden, het gezicht en de hals.

Jazeker. Na jarenlang hetzelfde parfum te hebben gedragen of zich met dezelfde douchegel te hebben gewassen, kan zich plotseling een allergische reactie voordoen... In feite is er een latentietijd tussen de eerste blootstelling aan de allergene stof en het verschijnen van de symptomen. Een periode die kan variëren van een paar dagen tot meerdere jaren. Met andere woorden, je kunt plotseling allergisch worden voor een product dat voorheen geen probleem was.

Dat is niet waar. Slechte hygiëne heeft niets te maken met de ontwikkeling van eczeem. Anderzijds kan te veel wassen of wassen met producten die irriterende stoffen bevatten, een opstoot veroorzaken.

Onze oplossingen om uw huid te behandelen

De Eau Thermale Avène verzorging werd ontworpen om u te helpen u beter in uw vel te voelen
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Xeracalm A.D. gamma

Ik vind het geweldig. Ik heb geen roodheid, jeuk of allergieën meer. Mijn huid is zacht. Ontdek onze anti-jeukverzorgingsproducten
Terug naar boven