Samenvatting van het dossier

Eczeem van het gezicht en de hals

Eczeem kan op elk deel van het lichaam voorkomen. Het gezicht (wangen, voorhoofd, lippen of oren) en de hals blijven niet gespaard van rode vlekken en jeuk. Gelukkig bestaan er oplossingen om het ongemak tijdens opstoten te verlichten en de dunne en kwetsbare huid van het gezicht te beschermen.

av_eczema-psoriasis_cou_1x1_619_619

Oorzaken van gezichts- en halseczeem

In het gezicht en aan de hals kan eczeem atopisch of contacteczeem zijn. In het gezicht hebben vooral zuigelingen en volwassenen er last van. Halseczeem komt vaak voor bij kinderen. 
Als er een allergeen in het spel is, kan dat een lippenstift zijn of een sieraad dat nikkel bevat. Het allergeen kan ook via de handen naar het gezicht zijn gebracht voor het lakken van de nagels, of via de lucht die met name pollen verspreidt. De hals is dus een zeer blootgesteld gebied omdat deze vaak wordt aangeraakt zonder dat men het beseft. En in de winter komt de hals in contact met tal van voorwerpen, zoals coltruien of wollen sjaals, die de huid kunnen irriteren.

Contacteczeem

Atopisch eczeem

Wanneer de eczeemvlekken het gezicht bereiken, is de ziekte zichtbaar en kan de blik van anderen zwaar zijn.

Stéphanie MerhandOprichtster van de Association Française de l'Eczéma Associationeczema.fr

 

Eczeem tast ook de oren aan

Roodheid op de oorlel, korstjes op de plooien, pijn of zelfs gevoeligheid. Eczeem komt soms voor in de oren. Wanneer een scheurtje ontstaat in de plooi onder de oorlel, is de kans groter dat het om een atopische vorm gaat. Maar contacteczeem komt ook vaak voor in dit gebied. Het is dan raadzaam te zoeken naar de volgende oorzaken: mooie oorbellen, een mobiele telefoon, hoorapparaten, shampoo of haarverf of andere ornamenten.

av_eczema-psoriasis_oreilles_1x1_619_619

Verlichting van de symptomen van gezichts- en halseczeem

Hier zijn de basisregels om eczeemaanvallen te verlichten en de gezichtshuid op lange termijn te kalmeren.

Het afweren van aanvallen op gezicht en hals

Als de behandeling van een eczeemaanval in het gezicht en de hals gebaseerd is op een plaatselijke behandeling met cortisone of een topische immunosuppressieve zalf, moet de huid buiten de opstoten worden hersteld. Om het minder reactief te maken en de aanvallen te spreiden, brengt u elke dag een verzachtende crème aan.

Kalmeer de huid van het gezicht en de hals van de baby

Bij baby's komt eczeem voor op de hoofdhuid, de wangen en in de plooien van de hals. Rode, korstige plekken worden bevorderd door speekselvorming. Om de aanvallen te verminderen, moet u meerdere keren per dag een geschikt verzachtend middel aanbrengen. Om de opstoot te behandelen, kan een dermocorticoïde aangewezen zijn.

Eczeem bij zuigelingen

Behandelingen

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Hoe omgaan met eczeem aan de mond?

Wanneer korstjes en ettervorming rond de mond en op de lippen verschijnen, is er sprake van een eczeemopstoot. Of het nu om atopisch eczeem of contacteczeem gaat, voor een doeltreffende bestrijding van de bijbehorende pruritus, d.w.z. jeuk, biedt de toepassing van een plaatselijk corticosteroïde een snelle verlichting. Maar deze behandeling is niet voldoende. Het is van essentieel belang om regelmatig een verzachtende verzorging aan te brengen, zelfs wanneer er geen aanval is. De huid zal beter gehydrateerd en beschermd zijn en u zult de opstoten kunnen uitstellen. Vermijd ook het aanraken en likken van uw lippen om irritatie te voorkomen. Nog een tip: als u musicus bent, kan uw instrument, zoals de trompet of de klarinet, de oorzaak zijn van uw huidziekte.

av_eczema-psoriasis_maquillage-medical_1x1_619_619

 

Breng make-up met huidvriendelijke producten aan,

voordat u een nieuwe foundation gebruikt, test u deze op een klein stukje huid. Dit zal een opstoot van eczeem voorkomen. Gebruik parfumvrije medische make-up of een reinigingsmiddel. Verwijder het teveel met een wegwerpdoekje. Verstuif vervolgens met thermaal water van Avène en masseer de huid om alle resterende onzuiverheden te verwijderen. Dep ten slotte voorzichtig droog met een zachte handdoek. Vervang uw producten om de 3 maanden.

Verzorgingsadvies en tips tegen jeuk volwassenen

Koude helpt om jeuk en verhitting van de huid te kalmeren. Aarzel dus niet om uw vochtinbrengende crème de hele dag in de koelkast te zetten om 's avonds tot rust te komen, als dat nodig is.

Stéphanie MerhandOprichtster van de Association Française de l'Eczéma Associationeczema.fr
In hetzelfde gamma

Onze oplossingen om atopisch eczeem te verlichten.

De Eau Thermale Avène verzorgingen zijn ontworpen om atopisch eczeem te verzachten.

Thermaal water van Avène Spray

Thermaal water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

XeraCalm A.D. Verzachtend Concentraat

XeraCalm A.D. Verzachtend Concentraat

Voedt - Kalmeert - Reparaties - Herstelt

Terug naar boven