Samenvatting van het dossier

Hand- en voeteneczeem

Heeft u jeuk na het wassen van uw handen? Doen uw handen pijn na het gebruik van bepaalde huishoudelijke producten? Heeft u ook last van uw voeten, vooral als u zweet? Uw handen en voeten kunnen aangetast zijn door eczeem. Deze huidziekte kan pijnlijk zijn en invaliderend voor het dagelijks leven en het werk. Hier zijn onze tips om het te verlichten.

av_eczema-psoriasis_mains_plaques-rouges_1x1 472x472

Hoe herkent u hand- en voeteczeem?

Zeer droge en verdikte huid op de rug van de hand, kleine blaasjes alsof ze gevuld zijn met water tussen de tenen, afbladderende vingertoppen... Dit zijn de meest voorkomende vormen van hand- en voeteczeem, die deze ledematen geheel of gedeeltelijk kunnen aantasten. Bij deze chronische huidziekte wisselen opstoten (blaren, jeukende rode vlekken, barsten, enz.) en rustperiodes waarin de huid droog blijft, elkaar af. Het wordt meestal verergerd door koud of zeer warm weer, of door contact met bepaalde irriterende stoffen. Eczeem van de handen en voeten kan verschillende oorzaken hebben, die niet altijd gemakkelijk vast te stellen zijn.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

" Denk er bij het schoonmaken aan om handschoenen te dragen, want die beschermen uw handen tegen irriterende producten. "
Tatiana

 

Wat veroorzaakt hand- en voeteczeem?

Hand- en voeteczeem kan door verschillende factoren worden veroorzaakt.

 

Contacteczeem

Het is een allergische reactie op een specifiek allergeen. Op de handen wordt het uitgelokt door de aanwezigheid van bepaalde huishoudelijke of cosmetische producten, enz. Bepaalde beroepen zijn bijzonder blootgesteld aan deze allergenen. Aan de voeten is het materiaal van de sokken of schoenen vaak de schuldige.

Contacteczeem

Atopisch eczeem

Geen specifieke allergie in dit geval, maar een genetische aanleg die de huid meer doorlaatbaar maakt voor alle allergenen. De huid van de handen is dagelijks zeer kwetsbaar en wordt niet gespaard. Op de voet is eczeem eerder terug te vindenop de enkel en de bovenkant dan op de zool. 

Atopisch eczeem (oorzaken - definitie - patroon enz,... )

Dyshidrosis, de andere oorzaak van hand- en voeteczeem

Als uw jeuk wordt veroorzaakt door kleine, zeer pijnlijke blaasjes gevuld met helder vocht, en zich het meest voordoet in de lente of de zomer, dan wordt uw hand- en voeteczeem waarschijnlijk veroorzaakt door dyshidrosis, ook bekend als bulleus eczeem. De oorsprong ervan is niet goed bekend, maar het ontwikkelt zich vooral bij atopische aandoeningen. Er zijn verschillende uitlokkende of gunstige factoren: allergie voor bepaalde metalen (nikkel, kobalt), hitte, overmatig zweten, voetschimmel, enz. Het verschijnt langs de vingers en tenen, op de palm van de hand en de voetzool.

av_eczema-psoriasis_main_dyshidrose_1x1 472x472

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Het is belangrijk om na te gaan wat hand- en voeteczeem uitlokt 

Eerst moet u uitzoeken of uw handen of voeten reageren op een bepaald allergeen (een allergoloog kan u hierbij helpen). Als dit het geval is, moet u contact met het allergeen zoveel mogelijk vermijden. Bijvoorbeeld door uw handen te beschermen bij het afwassen, of door te kiezen voor katoenen sokken in plaats van synthetische stoffen.

Het is echter mogelijk dat geen specifieke oorzaak kan worden vastgesteld. Het goede nieuws is dat, ongeacht de oorzaak, de behandeling van hand- en voeteczeem op hetzelfde principe is gebaseerd: dermocorticoïden bij opstoten en dagelijkse hydratatie tijdens de rustperiodes, om de aanvallen te spreiden.

Atopisch eczeem / Behandelingen

av_xeracalm_soothing-concentrate_1_post_3282770114201_hd 472x472

De juiste behandelingen om hand- en voeteczeem te verlichten

Emolliërende crèmes, die de barrièrefunctie van de huid herstellen en haar beschermen tegen allergenen, zijn allemaal geschikt om handen en voeten met eczeem te hydrateren en te verzachten. Ze worden aangebracht met lichte massages, indien nodig meerdere keren per dag. Katoenen handschoenen en sokken kunnen het vochtinbrengende effect optimaliseren. Sommige crèmes zijn ook speciaal ontworpen om de huid van de handen te isoleren van irriterende stoffen en zo een doorzichtige en beschermende handschoen te vormen.

Verzorging en anti-jeuk tips

Terug naar boven