Samenvatting van het dossier

Zon en psoriasis

De zon is goed voor het moreel. En het is ook heilzaam voor de meeste mensen met psoriasis, mits enkele voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Hierna vindt u de belangrijkste tips om het beste uit de zon te halen.

AV_ Sun Care_Tinted Fluid 50-_Social_3282770112689_HD 472x472

Psoriasis: wanneer de zon de symptomen vermindert

Dikke vlekken op de huid, die rood en schilferig zijn door de ophoping van dode huid. Het is de meest voorkomende uiting van psoriasis, een chronische huidziekte. 

Het goede nieuws is dat voor de overgrote meerderheid van de mensen met psoriasis, het uiterlijk van de letsels verbetert met zonlicht. UV-stralen verminderen huidontsteking en verminderen de plekken. Voorwaarde is wel dat de blootstelling aan de zon geleidelijk en met mate gebeurt. Het enige wat u hoeft te doen is de gebruikelijke beschermende maatregelen nemen: zonnecrème, hoed, blootstelling op de minst warme uren, enz.

 Oorzaken van psoriasis

Psoriasis: wanneer de zon de symptomen verergert

Hoewel de zon gunstig is voor de meeste mensen met psoriasis, kan ze ook schadelijk zijn. Te veel blootstelling aan de zon kan bijvoorbeeld leiden tot een opstoot van psoriasis en nieuwe letsels op een voorheen onaangetast gebied. Dit is het " Koebner-fenomeen ".

Pas ook op voor bepaalde geneesmiddelen met een fotosensibiliserende werking (huidreactie na blootstelling aan de zon). U herkent ze aan het logo op hun verpakking: een zon in een rode driehoek. 
Ten slotte, zoals bij iedereen, verhoogt overmatige blootstelling aan de zon het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Voorzichtigheid en gematigdheid is dus geboden.

Psoriasis

av_eczema-psoriasis_plaques-rouges_1x1 472x472

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

" Wij beseffen dat psoriasis zich niet altijd op dezelfde manier uit bij verschillende mensen. Ik kom uit het zuiden van Frankrijk met een goede blootstelling aan de zon. Ik herinner me een plek op mijn schouder die altijd blootgesteld werd aan de zon en nooit wegging. Terwijl andere minder blootgestelde zones veel beter werden als ik ging genieten op het strand! "

Nathalie, kuurgast en vrijwilliger van de Franse psoriasis-patiëntenvereniging

https://francepsoriasis.org

Zonnebank

De " kunstmatige " zon wordt ook gebruikt om psoriasis te behandelen. Maar niet alle zonnebanken zijn goed.

Fototherapie

Deze behandeling, die door een dermatoloog wordt uitgevoerd, houdt in dat de psoriasislijder wordt blootgesteld aan ultraviolet licht om de letsels, indien deze omvangrijk zijn, te verminderen. Deze behandeling, die over het algemeen doeltreffend is, is beperkt in de tijd om de huid niet te veel bloot te stellen aan het risico van kanker.

Hoe zit het met zonnebanken?

Het gebruik van UV-licht voor de behandeling van psoriasis moet onder medisch toezicht gebeuren. Met andere woorden: vergeet de UV-stralen in schoonheidssalons of zonnestudio's.

 

Behandelingen voor psoriasis

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Een gehydrateerde huid is minder vatbaar voor psoriasis. Denk na de zon aan de crème!

Voordat u zich blootstelt aan de zon, brengt u een zonnebrandcrème aan. Dat is goed. Maar aarzel niet om dat ook te doen na de blootstelling, deze keer met een verzachtende crème. Het hydrateert de bovenste lagen van de huid en vormt een vette laag die voorkomt dat de huid uitdroogt. Uw huid is minder droog en minder kwetsbaar. Gebruik het na de zon, maar ook het hele jaar door: uw huid zal beter bestand zijn tegen agressies van buitenaf en tegen jeuk, een verergerende factor bij psoriasis.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

De juiste acties om psoriasis te verlichten

Het eerste wat u moet doen na blootstelling aan de zon is alle sporen van zonnecrème afwassen. Een snelle, warme douche is te verkiezen boven een lang, warm bad, dat uw huid kan uitdrogen. Om de beschermende laag niet te beschadigen, kiest u voor een zeepvrije gel, zeep of dermatologische olie. Nadat u de huid zachtjes hebt drooggedept, brengt u uw verzachtende crème aan. Begin met de crème tussen uw handen te wrijven en breng vervolgens vleugjes crème aan over het hele lichaam. Smeer tenslotte de crème met brede, zachte streken.

Terug naar boven