Samenvatting van het dossier

Atopisch eczeem - Contacteczeem

Contacteczeem is een allergische reactie die resulteert in plaatselijke huidirritatie. Deze ontstekingsziekte ontstaat wanneer de huid in contact komt met een allergene stof die zoveel mogelijk moet worden vermeden. Er zijn oplossingen om uw huid te beschermen tegen overgevoeligheid en ontstekingen.

av_eczema-psoriasis_eczema-de-contact_mains_1x1_v1

Contacteczeem Welke symptomen? 

Wanneer contacteczeem optreedt, verschillen de symptomen van patiënt tot patiënt. Maar in alle gevallen is het eerste teken erytheem (roodheid), soms gevolgd door oedeem (zwelling). Dan ontstaan blaasjes (kleine blaasjes) en vocht als gevolg van kapotte blaasjes. Aan de oogleden, het gezicht en de geslachtsdelen zwelt de huid op en wordt ze rood. Contacteczeem is bijzonder intens op de handen en voeten door het regelmatige wrijven. De uitbraken laten geen littekens na, tenzij de huid in contact blijft met de allergene stof. In dit geval wordt het eczeem chronisch: de opperhuid wordt dikker en gaat barsten. 

 

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

" In geval van terugkerende en jeukende plekken op het gezicht of de handen, kan er sprake zijn van contacteczeem en is het noodzakelijk een dermatoloog te raadplegen. "

 

Deze huidgevoeligheid wordt veroorzaakt door allergene stoffen in onze omgeving:

  • Allergenen: metaalverbindingen (nikkel), chemische verbindingen in kleding (kleurstoffen, leer, enz.), conserveermiddelen (cosmetica, verf, detergenten), antibiotica- en antihistaminecrèmes, perubalsem, kleefpleisters, planten, latex, enz.
  • Fotoallergenen die contacteczeem uitlokken bij blootstelling aan de zon: geneesmiddelen (antibiotica, diuretica, anxiolytica), bepaalde toepassingen tegen schimmelinfecties van het haar, de nagels en de huid, parfums en oliën, zonnecrèmes en hygiënische producten.
av_eczema-psoriasis_allergenes_1x1_v1

Een reactie in twee stappen

De epidermale reactie van contacteczeem verloopt in twee fasen:

De bewustmakingsfase. 

Het kan van een paar dagen tot een paar jaar duren. De allergene stof dringt door in de huid, die gevoelig wordt. Als reactie wordt uw immuunsysteem geactiveerd: er treden geen symptomen op, maar uw cellen zijn blootgesteld aan het allergeen.

De onthullingsfase.

De huid komt voor de tweede keer in aanraking met de allergene stof. Wanneer het immuunsysteem geactiveerd is, wachten de symptomen niet tot ze verschijnen. De allergie begint op de plaats van contact en verspreidt zich. Contacteczeem treedt op binnen 24-48 uur na blootstelling.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Enkel, gezicht...: hoe vindt u de boosdoener? 

Contacteczeem kan op verschillende delen van het lichaam optreden binnen enkele dagen na blootstelling aan het allergeen.
Contacteczeem op de pols, de oorlel of de buik is typisch voor een reactie op nikkel (dat voorkomt in juwelen, horloges en knopen, ondanks het verbod daarop in Europa). Bij de handen gaat het vaak om conserveringsmiddelen in hygiënische of cosmetische producten. Op het lichaam kan het allergeen gevonden worden in wasmiddelen. In het geval van voeten zijn componenten (formaldehyde, lijm, rubber, latex, enz.) in schoenen vaak de oorzaak van de reactie. Voor het gezicht kunt u kijken naar de geurstoffen en conserveringsmiddelen die in crèmes en make-up zitten. In de genitale zone wordt contacteczeem vaak veroorzaakt door een condoom (latex) of een ontharingscrème.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_5_post_3282770146790_hd

 

De juiste acties om uw contacteczeem te kalmeren

De beste manier om contacteczeem te voorkomen is de allergene stof te bannen. 

Om uw huid te kalmeren en tegen uitdroging te beschermen, gebruikt u zeepvrije producten met een hoog vetgehalte. Een verzachtende crème meerdere malen per dag houdt de hydratatie op peil en herstelt de huidbarrière.

Terug naar boven