Samenvatting van het dossier

Atopisch eczeem

Of het nu atopisch eczeem of atopische dermatitis wordt genoemd, deze chronische ontstekingsziekte van de huid resulteert in een droge huid, rode ontstekingsletsels en soms intense jeuk. Het verschijnt meestal in de vroege kinderjaren en kan duren tot in de volwassenheid. Wees gerust, het is mogelijk om het te verlichten en vooral om preventief op te treden bij opstoten.

 

Wat is atopisch eczeem?

Atopische dermatitis is het resultaat van vele factoren. Maar het is vooral erfelijk: als beide ouders getroffen zijn, heeft een kind een kans van 8 op 10 om eczeem te ontwikkelen.   Dit atopisch terrein verhindert de huid om haar rol als beschermende barrière naar behoren te vervullen. Het is dan meer doorlaatbaar voor allergenen in de omgeving, zoals pollen of huisstofmijt. 

Geconfronteerd met deze agressies, maar ook door een te droge atmosfeer, slecht uitgespoeld wasgoed of irriterend wasmiddel, overreageert het immuunsysteem: roodheid, jeuk, ontsteking en ettering. Dit zijn de opstoten van atopisch eczeem. Buiten deze periodes is de huid oncomfortabel: ze slaagt er niet in gehydrateerd te blijven.

av_peaux-sensibles_schema_eczema-atopique_1x1_v2 472x472 1- Water verdampt veel 2- Allergenen passeren gemakkelijk
av_eczema-psoriasis_femme_fenetre_environnement_1x1_v2 472x472

Atopisch eczeem: pas uw omgeving aan

Om uw huid of die van uw kind te helpen zijn rol als beschermende barrière beter te spelen, kunt u actie ondernemen! Bijvoorbeeld uw woonomgeving: als deze slecht wordt geventileerd, herbergt uw huis miljoenen stofmijten die atopische dermatitis kunnen verergeren. Ventileer dus regelmatig ('s morgens vroeg en 's avonds laat om pollen te vermijden, die ook verantwoordelijk zijn voor allergische rinitis), vermijd tapijten en vloerkleden in de kamers, stofzuig regelmatig, stof af met een vochtige spons en was de lakens elke week op minstens 55°. Voor kleding die rechtstreeks met de huid in contact komt, vermijd het irriterende acryl en kies voor katoen.

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

" Denk eraan bij het schoonmaken handschoenen te dragen om uw handen te beschermen tegen irriterende producten.
Tatiana

 

Hoe atopisch eczeem verlichten?

Atopisch eczeem kan behandeld worden tijdens en tussen opstoten.

Tijdens een opstoot

Tijdens een opstoot van atopische dermatitis is de verzorging gericht op het verminderen van de ontsteking en het verlichten van roodheid en jeuk door het aanbrengen van zalven, crèmes of lotions die cortisone bevatten. Dit is de meest gebruikelijke behandeling. Wel kunnen antihistaminica worden voorgeschreven om de hevige jeuk te verlichten. Immunomodulatoren (die de reactie van het immuunsysteem "moduleren") zijn ook geïndiceerd voor matige tot ernstige vormen van eczeem. Maar deze medicijnbehandelingen voorkomen geen terugval.

Atopisch eczeem - Behandelingen

Tussen de uitbraken

Om de huid te helpen haar barrièrefunctie te herstellen, gaan we over tot de basisbehandeling. Het bestaat uit het dagelijks aanbrengen van een verzachtende crème om de droogheid van de huid te bestrijden en de opstoten te spreiden. Melk, crème, balsem... Het is aan u om de textuur te kiezen die het best bij u of uw kind past. 

Hydratatieregels - kinderen

VRIENDELIJK (EN DESKUNDIG) ADVIES

Atopische dermatitis veroorzaakt niet alleen fysiek ongemak. 

Atopisch eczeem kan zijn weerslag hebben op de psychische gezondheid: stress, angst, slaapstoornissen, verlies van zelfvertrouwen, enz. Aarzel niet om te praten met uw arts of met een patiëntenvereniging, die u waardevol advies kan geven over hoe u uw atopische dermatitis dagelijks onder controle kunt houden. 3n6_|2)C%6WSVwaEEKa(_G9emcpQh?2R88v9V;7sZL96z,e6

av_xeracalm_soothing concentrate_social_9_post_3282770114201_hd 472x472

 

De juiste gebaren om atopische dermatitis te kalmeren

Buiten de opstootperiodes is het ideaal om regelmatig een verzachtende crème te gebruiken, net na een douche of bad. Het aanbrengen is vaak gemakkelijker op een licht vochtige huid. Maak de crème zacht in uw handen, verdeel hem in kleine dotjes over uw hele lichaam en verdeel hem met grote, vegende bewegingen zonder te wrijven. Op die manier wordt het water in de opperhuid op peil gehouden en wordt de barrièrefunctie geleidelijk hersteld. Dit moet elke dag worden herhaald, of zelfs meerdere keren per dag, voor een soepele, zijdezachte huid.

In hetzelfde gamma

Onze oplossingen om atopisch eczeem te verlichten.

De Eau Thermale Avène verzorgingen zijn ontworpen om atopisch eczeem te verzachten.

XeraCalm A.D.Lipidenherstellende reinigingsolie

XeraCalm A.D.Lipidenherstellende rein...

Voedt - Kalmeert - Reinigt

Thermaal water van Avène Spray

Thermaal water van Avène Spray

Kalmeert - Herstelt de huidbarrière

 XeraCalm A.D Relipiderende crème

XeraCalm A.D Relipiderende crème

Voedt - Kalmeert - Hydrateert

XeraCalm A.D. Verzachtend Concentraat

XeraCalm A.D. Verzachtend Concentraat

Voedt - Kalmeert - Reparaties - Herstelt

Terug naar boven